Nyitókép forrása: jetfly.hu

 

Az iDnes.cz cseh hírportál „szlovákiai és csehországi fegyveripari forrásokra” hivatkozva azt írja, Szlovákia fontolhatja, hogy a megrendelt F-16-osok helyett F-35-öseket cserélné.

 

Az USA még nem teljesítette a szlovák rendelést, amely szerint 1,6 milliárd euró értékben 14 F-16 Block 70/72-es típusú vadászrepülőről szól. A szlovák pilótákat az USA-ban ugyanakkor F-16-osok használatára képzik

 

Az Aerotime magazin összeállítása szerint egy F-16 Block 70/72-es ára legfeljebb 67,4 millió dollár darabonként (ez nem tartalmazza a gép karbantartási és üzemelési költségeit, amelyhez további technológiai kiegészítők szükségesek).

 

 hirdetes_300x300  

Az ötödik generációs amerikai repülők alapgépe, az F-35A 78 millió dollár darabonkénti árnál kezdődik, ám ez csak a jéghegy csúcsa. A kísérőtechnológia, a karbantartás és üzembentartás jóval drágább mulatság az F-16-sokéval összehasonlítva. Az F-35-ösök B és C szériája esetében egyébként már önmagában a repülő is jóval: 136 illetve 118 millió dollár.

 

Alapvetően kérdéses, mennyi valóságalapja van az iDnes felvetésének. Bár az utóbbi időben azt rebesgetik, hogy a cseh kormányzat szintén amerikai F-35-ösöket vásárolna, és ha az ügyletet összekötnék a szlovák beszerzéssel, akkor árkedvezményt tudnának elérni – és gyorsabb leszállítást is. Jelen állás szerint Szlovákia 2024-nél hamarabb nem kapja meg az F-16-osokat, mert még csak most gyártják a gépeket.

 

Körkép.sk, Pravda

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!