Mindennapjaink

Hőségriadó: Ne becsüljük alá a megfelelő folyadékbevitel fontosságát

Naponta legalább két liter folyadékra van szükségünk, de sok függ a testalkattól és a napközbeni tevékenységünktől is

Nyitókép forrása: pixabay.com

 

A következő napokban az ország nagy részén, különösen a déli járásokban harmad- és másodfokú hőségriadót rendelt el a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy akár 38 fokos rekkenő forróságra is számítani kell csütörtök és péntek délután. Ilyenkor különösen fontos, hogy odafigyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre.

 

A TASR hírügynökség közlése szerint a baleseteken kívül nyáron leggyakrabban hőség okozta kiszáradás miatt bekövetkező ájulásokkal találkoznak a mentősök. Második helyen a magas vérnyomással és más szív és érrendszer megbetegedésekkel kapcsolatos rosszullétek állnak, ez utóbbi esetben pedig kánikula idején nő a halállal végződő rosszullétek esélye.

 

A szakértők emlékeztetnek, hogy forró napok idején fokozottan kell figyelni a megfelelő folyadékbevitelre.

 

Naponta legalább két liter folyadékra van szükség, ám a tényleges minimális mennyiség nagyban függ az egyén alkatától és fizikai aktivitásától. Ökölszabályként alkalmazható, hogy testsúlyunk minden egyes kilója után napi 20-40 milliliternyi lehetőleg tiszta, szobahőmérsékletű vizet kell inni.

 

Nyári sportok űzése és kültéri tevékenység, mozgás esetén védjük a fejünket a közvetlen napfénytől, szellős ruhát viseljünk, lehetőleg világos színekben (ezek a nap fényét és hőjét nagyobb arányban verik vissza), a folyadékfogyasztás mellett pedig érdemes ügyelni az ásványi anyagok és sók bevitelére, amelyekből a szervezet könnyen kifogy az izzadás miatt.

 

Az időseknek és kisgyermekek esetén a szakértők azt javasolják, csak a kora reggeli és a késő délutáni/esti órákban tartózkodjanak kültéren.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket