Nyitókép forrása: SITA/Serum Institute of India for Novavax via AP

 

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) azt javasolja, hogy az uniós tagállamok fontolják meg a második és harmadik emlékeztető oltás beadását mRNS vakcinákból a koronavírus ellen. Ugyanakkor jelen állás szerint leghamarabb őszre készülnek el a koronavírus legújabb variánsaival szemben hatékony új, adaptált oltóanyagok.

 

Áprilisban mindkét európai ügynökség azt javasolta, hogy a 80 év felettiek egy második emlékeztető oltást (vagyis negyedik oltást) is vegyenek fel, sőt a 60-79 évesek számára is ezt javasolják, amennyiben egy adott területen ismét járványgócok alakulnának ki.

 

Az EMA ajánlása szerint az európai koronavírusjárvány újbóli fellángolása és a kórházi ápolást igénylő esetek megszaporodása miatt oltási kampányt kellene kezdeni a 60 év felettiek körében.

 

 hirdetes_810x300  

A második emlékeztető oltást négy hónappal az utolsó adag után lehet felvenni, és főleg azoknak javasolják, akik több mint, hat hónappal ezelőtt kapták meg az első emlékeztetőt – ami sorban a harmadik oltás volt.

 

Sztella Küriakidész, az Európai Bizottság egészségügyi és élelmiszerbiztonsági uniós biztosa kijelentette, hogy

 

„A COVID-19 elleni oltóanyagok működnek, és megfelelő szintű védelmet nyújtanak a súlyos lefolyású betegség és a kórházi kezelést igénylő betegség ellen. Mivel a nyári időszak beköszöntével ismét nő a megbetegedések, és a kórházi kezelések gyakorisága, mindenkit arra kérünk, hogy a lehető leggyorsabban oltassa be magát”

 

fogalmazott.

 

Jelenleg Európában a tél óta domináns Omikron-mutáció BA.5 alvariánsa tombol, ez felelős a legtöbb fertőzésértt.

 

„Ez egy új, kiterjedt koronavírus járványhullám kezdetét jelzi az EU-ban. Még mindig túl sok olyan személy van kitéve súlyos COVID-19 fertőzésnek, akiket a lehető legahamarabb meg kell védenünk. Emlékeztetnünk kell az embereket az oltás fontosságára”

 

fogalmazott az uniós biztos. Szerinte a 60 év felettieknek szükségük lesz egy második emlékeztető oltásra, mivel ők a legveszélyeztetettebb korosztály. Az új oltási kampányt az ECDC és az EMA őszre és a tél első hónapjára tervezi. A dolog érdekessége, hogy az eredeti vakcinák okozta védettséggel szemben valamivel ellenállóbb Omikron-variáns ellen adaptál új oltóanyagok még nem készültek el.

 

„Dolgozunk az adaptált vakcinák esetleges szeptemberi jóváhagyásán”

 

jelentette ki az EMA ügyvezető igazgatója, Emer Cooke, hozzátéve, hogy a humán gyógyszerekkel foglalkozó bizottságuk már két módosított vakcina adatait vizsgálja engedélyeztetés céljából.

 

„Addig is érdemes fontolóra venni a már engedélyezett vakcinák második emlékeztetőként történő alkalmazását a legveszélyeztetettebb embercsoportoknál. Az EU-ban engedélyezett vakcinák további is hatékonyak a kórházi kezelés igénylő, súlyos COVID-19 betegséggel szemben”

 

mondta Cooke.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!