Nyitókép: rtk.ujs.sk

 

A komáromi teológia idén  meghosszabbított felvételi határidővel, 2022. augusztus 7-ig várja a jelentkezőket. Fontos tudni, hogy nem csupán a lelkészi pálya iránt érdeklődőket, hanem a szociális szférában elhelyezkedni kívánókat is várják a Selye János Egyetem Református Teológiai Karán. A gyakorlati képzést nyújtó szociális gondoskodás szakot végzett emberekre a jelenben és a közeljövőben is egyre nagyobb szükség mutatkozik.

 

Családias hangulatú kar az Önöké. Miben látja ennek az előnyeit? – kérdeztük Dr. Somogyi Alfrédot a Selye János Egyetem Református Teológiai Karának dékánját:

 

Eleve a keresztyénség is egy nagy család! Jól néznénk ki, ha éppen a teológián lennének olyan viszonyok, ami gyomorideggel, stresszel és retinarángással jár a hallgatók számára. A családias hangulatunk – szerintem – három összetevőből áll. Az első a létszámunk. Kevesen vagyunk, itt mindenki mindenkit ismer. Egy-egy óra után a diákok érdeklődnek a gyermekeink vagy az unokáink hogyléte felől, mi pedig képben vagyunk a hallgatóinkkal kapcsolatban. A második ok, az őszinte szeretetkapcsolat. Tényleg érdekel, hogy annak a másik embernek (legyen az kolléga vagy diák) milyen napja van? Mi a gondja, mi az öröme, miben tudok vele együtt mosolyogni és hálát adni és miben tudom őt segíteni, hogy a gondjai megoldódjanak? A harmadik ok, hogy Tényleg szeretjük a jó Istent és ő tartja fenn ezt a közeget a teológián. Ő segít szeretetben maradni.

 hirdetes_300x300  

 

Keresett mostanság a szociális szférában tevékenykedő képzett szakember. Az Önök tanulmányi programja milyen képzést nyújt, van-e mód a tanulmányok alatt gyakorlati tapasztalatok szerzésére?

 

A tanulmányi program hivatalos neve: „Missziológia, diakónia és szociális gondoskodás”. Ennek van egy alapképzési és egy mesterképzési szintje. Mielőtt bárki is megrémülne ezektől az egyházi szakkifejezésektől, a missziológia a missziós szolgálatot jelenti. A keresztyén tanítás és értékek szeretettel való terjesztését, népszerűsítését. A diakónia a szeretetből fakadó szolgálatot jelenti. Az elesettek segítését, a betegek fájdalmának enyhítését, az idősek gondozását, az árvákkal és özvegyekkel való törődést. Ez a szociális munkának egy olyan speciális része, ami nemcsak az elesett, rászoruló emberen akar segíteni, hanem odafigyel az ő lelkére, családjára, környezetére is.

 

Nagyon leegyszerűsítve: lelki többletet ad ez a képzés és a végzőseink képesek türelemmel meghallgatni egy panaszkodó idős embert és tudni fogják, hogy valóban az-e a baja, hogy mindenki rossz a szomszédjában, vagy igazából az bántja őt, hogy a fia három éve nem volt itthon Németországból és nem nyitotta rá az ajtót. Szóval a teljes embert, mi a lelkén keresztül „kezdjük el” nézni és segíteni. A képzés is ennek megfelelően történik. Természetesen van gyakorlati része is a képzésnek. Vannak partnerintézményeink – nyugdíjas otthon, napközi otthon, szociális intézet – ahol a hallgatóink valóban a „terepen” szerezhetnek tapasztalatokat.

 

A lelkészi pályára készülőkről azt szokták mondani, hogy „elhívott, elhivatott emberek”. Azt gondolhatjuk, hogy egy jó lelkész lelki vezető is manapság, hiszen az emberek lelkileg és egzisztenciálisan egyre sérülékenyebbek a mai társadalmi helyzetben. Felkészíthetőek erre a világra a hallgatóik?

 

A teológiai kar oktatói zömében református lelkészek. Van aki aktív gyülekezeti szolgálatban, van aki nem. Azt mondják, hogy „jó pap holtig tanul”. Nálunk jó papok tanítanak, hiszen érzékeljük a társadalmi változásokat, az igényeket is és tanuljuk az új módszereket, keressük az új megoldásokat, hogy a hallgatóinkat a lehető legjobban tudjuk felkészíteni a nagybetűs életben a szeretetből való szolgálatra, a segítő munkára.

 

A mai bonyolult világban ez nem egyszerű feladat, de nekünk van egy nagyon jó segítőnk: maga a hatalmas Isten, aki elkészíti az élethelyzeteket és mutatja a megoldásokat is. Azt hogy hogyan figyeljünk még jobban az Úrra, azt minden nap együtt gyakoroljuk a hallgatóinkkal. Mert az az igazság, hogy teológiából, vagy diakóniából és szociális gondoskodásból lehet diplomát szerezni, de hitből, szeretetből és az Úr szolgálatából nem. Mindez egy életen keresztül tartó folyamatos készülés, ami alapja a jó szolgálatnak és minden nap forrása a személyes örömünknek is. Talán ez is egy összetevője annak amivel kezdtük: a családiasságunknak.. Bővebben ITT.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.