Nyitókép: Fb-live, reprofoto

 

Az infláció miatt nagyban emelkedtek az építkezési költségek, melyek az önkormányzatok esetében az uniós projekteket is negatívan érintik.

 

A Veronika Remišová vezette régiófejlesztési minisztérium most megoldást talált a problémára. Ennek lényege, hogy az IROP kiírásban érintett projektek kivitelezői, megvalósítói kérhetik a vártnál magasabb költségek átfinanszírozását.

 

 hirdetes_300x300  

A döntés Remišová szerint 625 projekt esetében mintegy 585 millió eurós többletkiadás átfinanszírozási lehetőségét jelenti.

 

Ugyanakkor az önkormányzatoknak is oda kell tenniük magukat, hogy az állandó panaszkodás mellett saját hatékonyságukon, a munka minőségén is javítsanak. A miniszter elmondása szerint ugyanis több megyei önkormányzat nem éri el az uniós projektek merítési arányának felét sem. Míg ugyanis országos szinten 60 százalék körüli a merítési arány, vannak olyan megyék, ahol ez a szám alig 30 százalék. Hogy melyik megyékről van szó, azt Remišová jóindulatúan nem említette.

 

A most közzétett, és mától érvényes kiírás lehetővé teszi, hogy a kivitelezők a megnövekedett költségek ellenére is befejezhessék vállalásaikat, ami végső soron a régióban élők életminőségének javítását eredményezi.

 

Veronika Remišová. Kép forrása: Fb-live, reprofoto

 

Amint az a mai sajtótájékoztatón elhangzott, a most bemutatott megoldás más minisztériumok, és általuk koordinált további uniós kiírások esetében jelenthet előremozdulást. Vannak ugyanis kivitelezők, melyek épp a magas inflációra és a megnövekedett építkezési költségekre hivatkozva utasították el a megnyert projektek megvalósítását.

 

Remišováék oda fognak figyelni arra is, hogy ne kerülhessen sor visszaélésekre a mostani plusz pénzek megítélése során, és az igények megfeleljenek a piaci feltételeknek.

 

A részletek megtalálhatóak a régiófejlesztési minisztérium honlapján. Az uniós pályázatokban járatos szereplők egyébként is pontosan tudják, hol keressék az aktuális információkat.

 

A cél, hogy minden projekt, mely az infláció és az orosz agresszió miatt megnövekedett költségek problémájával küzd, plusz pénzt kaphasson és így megvalósíthassak a projekteket. Egyúttal odafigyelnek a bürokrácia és felesleges papírozás mértékének csökkentésére is.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.