Nyitókép: Körkép.sk

 

Mottó:

„Minden, ami gyűlölettel kezdődik, gázkamrával végződik”

 

Augusztus 2-án Rimaszombatban a zsidó holokauszt emlékművénél a roma holokausztra, a Porrajmosra emlékeztek a roma szervezetek. A koszorúzással egybekötött megemlékezést az Opre Roma országos roma szervezet rendezte. A himnuszok elhangzása után a résztvevők beszédben emlékeztek meg az eseményről, majd megkoszorúzták az emlékművet, a medvesaljai Mag Gyula szobrász alkotását.

 

 hirdetes_300x300  

A Porrajmos a második világháborúban a Harmadik Birodalom által a romák körében végrehajtott etnikai tisztogatás. Mivel a romák kevésbé voltak szervezettek, mint a zsidóság, és mivel sokukat mindenféle nyilvántartásba vétel nélkül gyilkoltak meg, az áldozatok számát nehezebb megállapítani. A becslések 200 000-től 2 000 000-ig terjednek. A zsidó holokauszt árnyékában a Porrajmos sokáig ismeretlen maradt a közvélemény előtt. Helmut Schmidt volt nyugat-német kancellár 1982-ben elismerte ugyan a Porrajmos, a roma holokauszt tényét, de a romaságot csak az 1990-es évek elején, Ian Hancock angliai roma polgárjogi aktivista publikációi nyomán kezdték a nemzetiszocialista rendszer áldozatai közé számítani. A roma holokauszt emléknapja augusztus 2.

 

Horváth Csaba

 

Horváth Csaba főszervező, az Opre Roma elnöke üdvözölte a jelenlévőket, majd arról beszélt, hogy 78 évvel ezelőtt az országból mintegy 3000 roma ember halt meg a lágerokban. Beszédében kiemelte a gyűlöletet és annak mechanizmusát. Szerinte a gyűlöletet a rasszizmus, az antiszemitizmus okozza, ezzel van tele az emberiség történelme. Minden, ami gyűlölettel kezdődik, gázkamrával végződik.

 

„Tanúi vagyunk, hogy háború folyik a szomszédunkban, ártatlan emberek halnak meg. Ennek nem lett volna szabad megtörténnie. Fel kell emelni szavunkat a béke mellett! Voltam Oswiecimben, láttam a roma tábort, a kivégzőhelyeket, most is érzem a füst szagát. Ennek a megismétlődését csak úgy tudjuk megakadályozni, ha emberként viselkedünk”

 

– mondta Horváth Csaba.

 

Richard Duda

 

Richard Duda, a Szlovákiai Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke szerint a II. világháború alatt az „eltitkolt genocidában” a becslések szerint mintegy 300 000 roma származású ember halt meg. Kiemelte, hogy sajnos a szélsőséges emberek hangja ma is erősebben hangzik, mint a tisztességes embereké.

 

„Az emberség olyan érték, amelyet naponta muszáj védelmeznünk!”

 

– hangoztatta Richard Duda.

 

Anna Tömösváriová

 

Anna Tömösváriová, a Rimaszombati Zsidó Hitközség elnöknője ismertette, hogy bántak a nácik a hazai romákkal. Fajilag kisebbrendűnek nyilvánították, majd összegyűjtöttek őket, fekete háromszöget kellett viselni a ruhájukon. Sokan meghaltak a lágerokban, a munkatáborokban.

 

Ezután Horváth Csaba átadta az Opre Roma szervezet által alapított emlékplakettet Richard Dudának és Ivan Treľonak. A díjat minden évben olyan nem roma személyek kapják, akik életükben sokat tettek a romák érdekében.

 

A rendezvény füleki zenészek előadásában szépen hangzó, ünnepélyes zenével ért véget.

 

Peter Pavlík

 

A Körkép.sk megkérdezte Peter Pavlíkot, a Járási Hivatal elöljáróját, hogy tetszett neki az ünnepség?

 

„Örülök, hogy a Porrajmosról minden évben megemlékezik Rimaszombat. Embertelen öldöklés volt ez, amelyről nem szabad megfeledkeznünk. Úgy hiszem, hogy egy méltó emlékezésen vehettem ma részt.”

 

Horváth Csaba kérdésünkre elmondta, neki a szervezésből való örömét kissé elhomályosítja, hogy a romák igen kis számban vettek részt rajta. Az okot az érdektelenségben látja, de az információhiányban is.

 

„A romák mára elvesztették az érdeklődésüket a közügyek iránt”

 

– tette hozzá Horváth Csaba.

 

Mede Géza

Képek: a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.