Mindennapjaink

Megérkezett a Magyar Honvédség számára gyártott első Panzerhaubitze 2000 önjáró löveg

Szerdán lépte át a magyar határt – a világ egyik legjobb tüzérségi rendszereként tartják számon.

Nyitókép: hmzrinyi.hu via honvedelem.hu

 

Szerdán este megérkezett a Magyar Honvédség számára gyártott 24 darab Panzerhaubitze 200 önjáró tüzérségi löveg első példánya Magyarországra. A tüzérségi eszközt egy speciális nyerges vontatón szállították Tatára, ahol a 25. Klapka György Lövészdandár kötelékében, azon belül is a 101. Tüzérosztályban fog szolgálni.

 

A Panzerhaubitze 2000-et a világ egyik legütőképesebb, kategóriájának legmodernebb tüzérségi rendszereként tartják számon. Az önjáró löveg magasfokon automatizált, tűzerőben és hatótávolságban pedig felülmúlja a hasonló, amerikai gyártású fegyvereket is.

 

A német Krauss-Maffei Wegmann (KMW) által legyártott Panzerhaubitze 2000 hadrendbe állításával a Honvédség visszakapja azon képességét, amelyet még a 2000-es években építettek le a baloldali kormányzat alatt. A spórolás jegyében az utóbbi 20 évben mindössze egy tucatnyi elavult, vontatott tarackkal rendelkezett a magyar haderő, ami fényévekre volt az elvárható minimumtól.

 

A „Zrínyi 2026” haderőfejlesztési program keretében összesen 24 darab önjáró tüzérségi löveg érkezik, további rendszerek (Rheinmetall HX.3 stb.) beszerzése folyamatban van.

 

Az érkezés pillanata itt tekinthető meg:

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket