Nyitókép: Eren Erol/Dreamstime.com

 

Az ukrán-orosz háború február végi kezdete óta csaknem egymillió orosz állampolgár érkezett az Európai Unió területére. A Frontex legfrissebb adatai szerint ez a szám augusztus 16. és 22. között enyhén csökkenésnek indult, ami többek között annak is betudható, hogy több uniós ország (a balti országok és Csehország) turistavízum-stoppot hirdetett az orosz állampolgárok ellen.

 

Ján Lipavský cseh külügyminiszter a „Presse” osztrák lapnak elmondta, hogy a tiltás nem vonatkozik azokra a személyekre, akiknek rokonuk él az adott országban. Lipavský hozzátette: Csehország támogatja azoknak az orosz polgároknak a csehországi letelepedését, akik Vlagyimir Putyin orosz elnök rendszere ellen foglalnak állást.

 

Önmagának ellentmondóan nyilatkozott Manfred Weber, a Európai Néppárt frakcióelnöke, aki szerint az átlag orosz polgárnak is meg kell tudnia, milyen következményekkel jár Moszkva háborúja. Egyben azt is aláhúzta, hogy Európának mindenkit tárt karokkal kell várnia, akinek elege van „Putyin rendszeréből”.

 hirdetes_300x300  

 

Mint ismeretes a balti országok és Csehország felfüggesztette az orosz állampolgárok részére kiadható turistavízumok kibocsátását. Lengyelország szintén az orosz turisták ellen folytat „hadjáratot”, amihez szeptemberben Finnország is csatlakozik. Olaf Scholz német kancellár, csakúgy mint osztrák kollégája (Karl Nehammer), nem osztják a baltiak és a lengyelek harcias nézeteit, ugyanis meglátásuk szerint az EU-ba utazó oroszok tudomást szerezhetnek az ukrajnai eseményekről, ami az Orosz Föderáció területén az állami cenzúra miatt lehetetlen.

 

Körkép.sk, Krone.at nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!