Nyitókép: Getty Images/iStockphoto

 

A javasolt változtatások, valamint a különféle juttatások – például a hétvégékért, ünnepnapokért, túlórákért járó juttatások és egyéb pótlékok – hozzászámolása alapján a kórházi orvosok bére jövőre átlagosan 556 euróval emelkedik, és megközelítőleg eléri a havi 4 000 eurót.

 

Mindezt az egészségügyi minisztérium tette közzé közösségi oldalon, áttekintést adva arról, hogyan változott a kórházi orvosok alapbére 2011 óta. A tárca pontosítása szerint 2013-tól az orvosok bére az átlagbér nagyságától függ.

 

 „Egy specializáció nélküli kezdő orvos fizetése a 1,25-szöröse a két évvel ezelőtti szlovákiai átlagkeresetnek. Egy specializációval rendelkező orvos az átlagkereset 2,3-szorosát kapja. Ennek a modellnek az volt az eredménye, hogy a specializáció nélküli fiatal orvosok fizetését 2013 óta lényegében csak néhány tíz euróval emelték. A megszerzett specializációval rendelkező orvosok valamivel jobban jártak. A ledolgozott éveket azonban egyáltalán nem vették figyelembe a fizetésemelésnél“

 

 hirdetes_300x300  

– magyarázta a minisztérium, hozzátéve, hogy az egészségügyi tárca és a pénzügyminisztérium javasolja ennek az igazságtalanságnak a megszüntetését.

 

Az alapbérek áttekintése azt mutatja, hogy az egészségügyi- és pénzügyminisztérium jövő évi javaslata 2013 óta a legmagasabb éves nominális emelést jelenti az orvosoknak.

 

A javaslat szerint a specializációval és gyakorlattal nem rendelkező orvosok fizetése az idei 1 416 euróról 1 695 euróra nő, ami 279 euróval többet jelent. A specializációval és 20 éves gyakorlattal rendelkező orvos alapbére az átlagos 2 606 euróról közel 3 028 euróra emelkedik, ami csaknem 422 eurós növekedést jelent.

 

Az alapbérekhez különféle juttatások is hozzájárulnak, például a hétvégi és ünnepnapi munkáért, a túlóráért, vagy az egyes kórházak által kötött kollektív szerződések alapján.

 

SITA, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!