Nyitókép: dominiccars.sk

 

Az Egyesült Államokban elindult egy autólopásra felszólító kihívás a közösségi médiában, számol be ról a Világgazdaság. Bűnözőcsoportok videókban mutatják be, hogyan lehet egyes Kia és Hyundai modelleket feltörni egy biztonsági hiba miatt. A lap szerint a lopott kocsikat más bűncselekmények elkövetésére, vagy csak játékra használják.

 

Rendkívüli módon megnőtt egyes autótípusok ellopása az Egyesült Államokban. Az elmúlt időszakban sorozatossá vált egyes Kia és Hyundai modellek ellopása, a rendőrség pedig nehezen tud lépést tartani az esetekkel. A bűnüldöző szervek arról számoltak be, hogy az autókat nem azért lopják el, hogy eladják őket, hanem egy közösségi médiában terjedő kihívás miatt.

 

Az interneten elterjedt, hogy a 2011 és 2021 között gyártott egyes Kia modelleket, valamint a Hyundai 2016 és 2021 között előállított típusait rendkívül könnyű ellopni.

 hirdetes_300x300  

 

Ezeknél a járműveknél nincs beépített központi csip az autóban, ami megakadályozná, hogy azok  elinduljanak, amikor a kulcs nincs a helyén. A Cook megyei seriffhivatal adatai szerint augusztusban 601 Kia és Hyundai személygépkocsit loptak el Chicagóban. Tavaly augusztusban ez a szám 58 volt.

 

A St. Louis-i Fővárosi Rendőrkapitányság azt közölte, hogy St. Louisban augusztus 29-ig 3970 gépjárművet loptak el, az egy évvel korábbi 3784-gyel szemben.

 

Az idén eltulajdonított kocsik 48 százaléka Kia vagy Hyundai modell volt,

 

Egy évvel ezelőtt az összes ellopott autó mindössze 7 százalékát adta ez a két típus. St. Louis illetékesei felkeresték a két gyártót, és jogi lépésekkel fenyegetődztek, amennyiben nem tesznek valamit a hiba kijavítása érdekében. Az ellopott járműveket általában élményautózásra vagy más bűncselekmények elkövetésére használják. A hatóságok szerint a gyártók a hibás autóikkal az amerikai városok közbiztonságát fenyegetik.

 

A sértett állampolgárok is pereket indítanak a cégekkel szemben a hibás termékek miatt.

 

 

A két társaság közölte, tisztában vannak a közösségi médiában terjedő kihívással, ami bizonyos autóikat célozza, és jelezték, hogy az új járműveket már indításgátlókkal látják el, hogy nehezebb legyen őket ellopni. A megindult peres eljárásokat nem kommentálták.

 

Mind a két cég kerékbilincseket küldött az amerikai rendőrségnek, hogy juttassák el azoknak, akiknek hibás autójuk van. Emellett a Hyundai közölte, hogy egy biztonsági frissítést dob piacra, amit a fogyasztók októbertől érhetnek el és vásárolhatnak meg a márkakereskedőktől. Ez a frissítés elvileg csökkenti a lopás kockázatát.

 

a Kia Boys, amely olyan vírusvideókat készít, amelyekben bemutatja, hogyan kell ellopni a járműveket, és a követőiket is arra buzdítja, hogy ők is próbálják meg ezt.

 

A TikTok és a YouTube jelezte, mindent megtesznek annak érdekében, hogy eltávolítsák a felületeikről az ilyen tartalmakat. Az autólopási hullám Milwaukeeból indult ki, valószínűleg itt a Kia Boys székhelye. Jeffrey Norman, a milwaukeei rendőrkapitányság vezetője közölte, sokáig fel sem tűnt a hatóságoknak ez a trend a Kia és Hyundai autókkal. Mint mondta, 2020-ban a járvány alatt több  egyéb bűncselekmény alábbhagyott, és ekkor tűnt fel az illetékeseknek a két típusba tartozó kocsik elleni lopáshullám. Hozzátette, hogy a közösségimédia-oldalakon ekkor kezdtek terjedni a vírusvideók a lopásokról. Azt figyelték meg, hogy az elkövetők játékként fogták fel az egészet.

 

A témáról bővebben az alábbi linken lehet olvasni.

 

Világgazdaság

Megosztás:
Címkék: autólopás Hyundai Kia

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!