Nyitókép: Getty Images

 

A marketinghívásokon keresztül a lakosság számára különféle szolgáltatásokat és termékeket kínáló szolgáltatóknak a telefonhívás során már a (0)888-as előhívó számot kell használniuk. Így a hívott személyek eldönthetik, hogy fogadják-e a hívást vagy sem.

 

Az Elektronikus Hírközlési és Postai Szabályozási Hivatal augusztus 19-i hatállyal rendeletet adott ki az országos számozási tervről, ezzel eleget tett az új elektronikus hírközlési törvény szerinti kötelezettségének – tájékoztatott Adriana Volfová, a szabályozó hivatal sajtó- és információs osztályának vezetője.

 

„Meg akarjuk védeni a végfelhasználókat, elvégre mindenki ismeri a pénzügyi szolgáltatásokat kínáló hívásokat vagy a bambuszzokni eladására vonatkozó ajánlatokat. Ennek egyszer és mindenkorra véget kell vetni“

 

 hirdetes_810x300  

– mondta Jaroslav Kmeť, a közlekedési minisztérium államtitkára.

 

„Pontosan ezért vezetjük be a szabályozást meghatározó törvénynek megfelelően a 0(888) előhívó számot, hogy az állampolgárok meg tudják különböztetni, hogy marketinghívásról van-e szó vagy sem”

 

– magyarázta.

 

A szabályozó hivatal ellenőrizni fogja a rendelet betartását, és megsértése esetén 200 eurótól a forgalom 5 százalékáig terjedő bírságot szabhat ki. Az üzemeltetők a rendelet hatályba lépésétől kérhetik a (0)888-as halmazból származó szám kiosztását.

 

A számok kiosztása és működtetése időigényes, ezért a hivatal várhatóan október elejétől ellenőrzi majd kötelező használatukat.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.