Nyitókép: Getty Images/iStockphoto

 

A szexuális zaklatás különféle formáival Szlovákiában a lakosság több mint fele, konkrétan 54 százaléka találkozott. A szexuális zaklatás leginkább a nőket fenyegeti, elsősorban 34 éves korig, a férfiak esetében ez a fiatalabb produktív kor. Az áldozatoknak csupán a negyede beszélt valakinek a tapasztalatairól, vagy fordult szakemberhez – derült ki a Munka- és Családkutató Intézet által megvalósított Nemi diszkrimináció megelőzése és felszámolása című országos projekt keretében végzett felmérés eredményéből.

 

Az emberek leggyakrabban egy hozzájuk közel álló személyben bíztak meg, akivel szoros kapcsolatban vannak. Viszonylag csekély mértékben fordultak szakemberekhez, intézményekhez.

 

„Az erőszak bejelentésének elmulasztásának fő tényezői a bizalmatlanság és a szégyenérzet. A szexuális zaklatással kapcsolatos megbélyegzés, valamint a zaklatás meg nem büntetése és a szexuális zaklatás elbagatellizálása az alapvető akadálya a zaklatás következményeivel kapcsolatos problémák megelőzésének és megoldásának”

 

 hirdetes_300x300  

– mondta Andrej Kuruc elemző.

 

A felmérés szerint a válaszadók több mint 94 százaléka gondolja úgy, hogy a nyilvános szexuális zaklatás büntetésére – az esetek nagy számát is figyelembe véve – törvényes lehetőséget kellene biztosítani.

 

Tízből nyolc válaszadó arról számolt be, hogy magasabb szinten ismeri a nyilvános zaklatással kapcsolatos jogszabályokat, valamint azokat a módszereket, amelyek szerint szexuális zaklatás esetén el kell járni. Bár tudják, hogyan kell panaszt tenni, és bizonyos eszközök rendelkezésükre állnak az ilyen típusú zaklatások kezelésére, nem használják ezeket.

 

 „Valószínűleg azért, mert a szexuális zaklatás elleni védekezés rendszere bonyolult, és túl sok időbe telik, mire a tettest megbüntetik, ha egyáltalán megbüntetik”

 

– jegyezte meg Jana Jablonická-Zezulová elemző.

 

A felmérés a szexuális zaklatás többféle formájának előfordulását vizsgálta: verbális (káromkodás, viccek, megjelenésre vonatkozó megjegyzések), virtuális (nem kívánt szexuális képek és fotók küldése), non-verbális (kukkolás, bandzsítás, kacsintás vagy obszcén szexuális gesztusok), fizikai ( érintés, nemkívánatos csókolózás, fenékre ütés vagy szorítás, ölelés, megragadás) és szexuális kényszer (más személy megfenyegetése azzal, hogy negatív következményekkel jár, ha nem engedelmeskedik szexuálisan). A kérdőívet 1010, 15 és 65 év közötti válaszadóból álló mintán végezték el. A felmérés telefoninterjú formájában készült május 13. és június 9. között.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!