Nyitókép: Getty Images

 

A szlovákiai férfiak és nők csaknem 14 százaléka ismerte el, hogy időnként alkoholos befolyásoltság alatt vezetett– derült ki az AKO ügynökségnek a Pengeélen (Na hrane) című műsorhoz készült felméréséből.

 

A felmérés 1000 fős reprezentatív mintán készült. Egy főre vetítve ez azt jelenti, hogy több mint 611 000 szlovákiai férfi és nő ült már valaha alkoholos befolyásoltság alatt volán mögé.

 

Ittas járművezetés kritikus helyzetben

 hirdetes_810x300  

 

A megkérdezettek közül 6,2 fő vallotta be, hogy nem egyszer vezetett már ittas állapotban. Az ittas járművezetést, de csak kritikus helyzetben, például szülés vagy szeretett személy kórházba szállítása esetén a válaszadók 7,6 százaléka vállalta.

 

A válaszadók több mint 66 százaléka még soha nem ült alkoholos befolyásoltság alatt volán mögé. A válaszadók több mint 19 százaléka úgy nyilatkozott, hogy nem vezet, vagy nincs autója.

 

Ha csak azoknak a válaszadóknak a válaszait vesszük figyelembe, akik nem ezt a választ adták, akkor közel 82 százalékuk soha nem vezetett még ittas állapotban, de 7,7 százalékuk többször, 9,4 százalékuk pedig kritikus helyzetben, azaz a járművezetők 17,1 százaléka már ült alkoholos befolyásoltság alatt volán mögé.

 

A felmérés anonim volt

 

A férfiak kétszer gyakrabban ismerték be, hogy vezettek már ittas állapotban. A 34 és 65 év közöttiek és az alacsonyabb iskolai végzettségűek valamivel gyakrabban ismerték be ezt a tettet.

 

Nagyszombat, Nyitra és Besztercebánya megye lakói gyakrabban ismerték el azt, hogy többször is vezettek ittas állapotban. Kritikus helyzetekben a férfiak kétszer nagyobb valószínűséggel ültek alkoholos befolyásoltság alatt volán mögé. Valamivel gyakrabban tették ezt a 34 és 49 év közöttiek és a középfokú végzettséggel rendelkezők.

 

Az adatgyűjtés 2022. október 12. és 19. között zajlott. Az adatközlőktől azt kérdezték, hogy vezettek-e már valaha ittas állapotban, egy sör, egy pohár bor vagy egy pohár tömény alkohol elfogyasztását is számításba vették. A felmérés anonim volt, és a résztvevők biztosak voltak abban, hogy nem kell félniük az őszinte válaszadástól.

 

SITA, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!