Nyitókép: Hosszú expozíciós idővel készült képen átállítja karórájának mutatóit egy nő 2021. október 30-án. A téli időszámítás október 31-én kezdődik, az órákat hajnali háromkor kettő órára kell visszaállítani.MTI/Mónus Márton

 

Az EU-ban már megszületett a döntés az óraátállítások eltörléséről, ám a tagállamok arról még nem határoztak, hogy a téli vagy a nyári idő marad – írja a 24.hu. Most viszont már felvetődik az a kérdés is, hogy a hihetetlen mértékű energiaárdrágulás miatt nem kellene-e megtartani a mostani rendszert.

 

A nyári időszámítást a XX. század háborúi miatt vezették be energiatakarékosságból, az országok fokozatosan tértek át a téli és a nyári idő váltogatására. A cél az volt, hogy a mindennapi tevékenységünket jobban összehangoljuk a nap mozgásával, amivel elsősorban a világításhoz használt elektromos áramból tudunk spórolni.

 

Mára azonban már elenyésző a megtakarítás mértéke, ha összevetjük az olyan negatívumokkal, mint az emberi szervezet megterhelése az évi kétszeri váltással.

 

 hirdetes_300x300  

A 2010-es évektől egyre több állam törölte el az óraátállítást, az Európai Parlament pedig 2019-ben úgy döntött: két évet hagy a tagoknak annak eldöntésére, melyik időszámítást válasszuk. De azóta sem sikerült megegyezni. Először a koronavírus-járvány miatt nem foglalkoztak vele, most pedig az Ukrajnában zajló háború, a rezsiválság és egyéb okok miatt beláthatatlan távolságba került a döntés.

 

A téli időszámítás idén október 30-án, vasárnap kezdődik: az órák mutatóit hajnali 3.00-kor 2.00-re állítjuk vissza. Egy órával korábban fog sötétedni, viszont reggelenként ugyanennyivel korábban kel a nap.

 

24.hu, Körkép.sk

Megosztás:
Címkék: óraátállítás

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!