Potápi: a politikai szervezettség teheti sikeressé a magyar közösségeket - Körkép.sk
Mindennapjaink

Potápi: a politikai szervezettség teheti sikeressé a magyar közösségeket

Ahol jó a politikai szervezettség, és "a magyarok meg tudják magukat mutatni a törvényhozáson belül is

Nyitókép forrása: Dunaszerdahely, 2022. október 28. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszéd mond a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében megépült új református óvoda átadásán a felvidéki Dunaszerdahelyen 2022. október 28-án. MTI/Krizsán Csaba

 

A politikai szervezettség teheti sikeressé a külhoni magyar közösségeket, ennek egyik legjobb példája a horvátországi magyarság – hangsúlyozta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára szombaton a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) országos szervezetének évi közgyűlésén Kopácson.

 

A politikus kiemelte, ahol jó a politikai szervezettség, és “a magyarok meg tudják magukat mutatni a törvényhozáson belül is, ott igenis a többségi nemzet és politika is odafigyel rájuk, és különböző érdekek miatt, de együtt dolgoznak, és jól tudnak együtt dolgozni”. Mint mondta, ilyen példa Horvátország is, és ezzel követendő példa a többi nemzetrész számára. “A politikai intézményrendszer erősítése mindig is érdeke a magyarságnak annak érdekében, hogy a nemzetünket, nemzetrészünket tudjuk támogatni és erősíteni” – húzta alá.

 

Potápi Árpád János gratulált a HMDK-nak alapítása harmincadik évfordulója alkalmából, és a horvátországi magyarság legfontosabb érdekképviseleti és politikai szerveződésének nevezte a pártot. Mint mondta, a HMDK az utóbbi években számos eredményt tudott felmutatni, és az utóbbi években Magyarország is jelentős mértékben tudta támogatni a horvátországi magyar közösséget.

 

Ezeknek az éveknek a sikerei, az iskola- és templomfelújítások és a közösségi terek fejlesztése mind azt mutatják, “hogy a horvátországi magyarságnak van jövője, és a jövőben gondolkozik” – magyarázta a nemzetpolitikai államtitkár. Mint mondta, ezeknek a sikereknek az elérésében jelentős szerepet játszik a HMDK, és elnöke, Jankovics Róbert, aki parlamenti képviselőként “bírja a horvátországi magyarok kizárólagos és egyöntetű támogatását”.

 

Potápi Árpád János arról is beszélt, hogy Magyarország az erőforrásaival az utóbbi években hatalmas eredményeket ért el a magyar közösségek megerősítésében, és a horvátországi magyarság szervezettségben és elhivatottságban is a nemzetrészek élvonalában van.

 

A magyar kormány egyik legnagyobb sikerének nevezte, hogy programjaival, és különösen az oktatás és a gazdaság területén hozott intézkedéseivel megtartóvá tette a szülőföldet. Pélmonostoron például az idei év áprilisában letették a HMDK intézkedési terve alapján megvalósuló Magyar Kulturális Központ, Könyvtár és Óvoda alapkövét.

 

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket