Nyitókép: Getty Images

 

Az energiaválság idején megpróbálunk a fűtéssel spórolni. A hőmérséklet csökkentés azonban problémákat okozhat, és az egészségügyi kockázatokról sem szabad megfeledkezni.

 

Az otthoni hőmérséklet 1 fokkal történő csökkentésével a teljes fűtési költség nagyjából 6%-át takaríthatjuk meg. A szakértők szerint a nappalinkat nem szabadna 20 Celsius-foknál magasabbra fűteni, a hálószobában pedig ennél is alacsonyabb hőmérsékletnek kellene lennie.

 

Másrészt a hőmérséklet-csökkentés növeli a penész kialakulását a falakon. A kilélegzett levegő növeli a relatív páratartalmat. Erre Pavel Kaufmann, a Cseh Köztársaság Fűtési Szövetségének szóvivője hívta fel a figyelmet a CNN Prima NEWS-ban. Az egyik megelőző intézkedés paradox módon a szellőztetés.

 hirdetes_300x300  

 

A rövid és intenzív szellőztetéssel biztosíthatjuk, hogy a bentről érkező nedves levegőt friss és szárazabb külső levegő váltsa fel. A fűtésnél segít, ha a radiátor mögé alufóliát teszünk. Az alumínium visszaveri a kisugárzott hőt a helyiségbe, így akár 10%-kal több hőt nyerünk az adott helyiségben.

 

Ne kapcsoljuk ki a radiátorokat

 

Kaufmann továbbá azt tanácsolja, hogy ne kapcsoljuk ki a radiátorokat, ha hosszabb időre elhagyjuk a lakást vagy a házat.

 

„Ha valaki elmegy hétvégére, és azt gondolja, hogy amikor visszatér, bekapcsolja a kikapcsolt fűtést és gyorsan felfűti a lakását, akkor nagyot téved. Ezzel a módszerrel lehet, hogy csak hétfő délután lesz meleg a lakásban vagy a házban”

 

– magyarázta.

 

A hőt a falak is felhalmozzák, de visszaadják, ha kikapcsoljuk a fűtést, és így lehűtik magukat. Ezért, ha visszakapcsoljuk a fűtést, a falak visszaveszik a hőt, és meghosszabbítják azt az időt, amikor a helyiségben meleg lesz.

 

Nem javasolt a klórtartalmú fertőtlenítés a penészgomba ellen

 

Martin Nemec szakértő nem javasolja a klórtartalmú fertőtlenítés alkalmazását a penészgomba ellen. A klór ugyan elpusztítja a penészgombát, de elősegíti azok ismételt növekedésének feltételeit is.

 

„Amikor a legolcsóbb klórtartalmú fertőtlenítőszereket többször használjuk olyan helyeken, ahol penészesedési problémáink vannak, fokozatosan kloridsók képződnek a vakolatban. A só magához vonzza a nedvességet, így a hely nedves marad még akkor is, ha például meleg, így paradox módon a penészhelyzet tovább romlik”

 

– figyelmeztetett.

 

Vigyázzunk a veszélyes baktériumokkal

 

Szlovákiában fokozatosan nő a Legionella-vírussal fertőzöttek száma. A betegség olyan zuhanyzókból terjedhet, amelyekből nem megfelelően felmelegített víz áramlik.

 

„Információink vannak arról, hogy az épületek üzemeltetői és tulajdonosai a költségek megtakarítása érdekében igyekeznek csökkenteni a meleg víz hőmérsékletét, ami ideális környezetet teremt a kórokozó baktériumok, különösen a Legionella nemzetségbe tartozó baktériumok szaporodásához“

 

– mondta Klára Paganová, a Szlovák Közegészségügyi Hivatal Higiéniai Osztályának munkatársa.

 

A Legionella nemzetséghez tartozó baktériumok egészségügyi kockázatot jelentenek, különösen az idősek és a legyengült immunitású emberek számára.

 

„A legionellózis egy légúti betegség, amely a baktériummal fertőzött vízaeroszolokon keresztül terjed. A betegségnek két formáját különböztetjük meg: a súlyosabb légióskórt (LCH) és a kevésbé súlyos Pontiac-lázat. Az LCH tünetei hasonlóak a súlyos tüdőbetegséghez (magas láz, köhögés, légzési nehézségek, fejfájás és általános gyengeség)“

 

– magyarázta a szakember.

 

Aktuality.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.