Nyitókép forrása: Twitter/V4 Presidency

 

Valószínűleg elmarad a visegrádi négyek házelnökeinek jövő hét péntekre tervezett találkozója. Az ok a balliberális politikusok bojkottja lehet. A bojkottban Csehország alsó- és felsőházának elnökei biztosan részt vesznek. Markéta Pekárová Adamová, a cseh parlament elnöke például Oroszország trójai falovának nevezte Magyarországot. Névleg az orosz energiahordozók vásárlását róják fel Budapestnek, valójában inkább az Ukrajnának szánt sokmilliárdos uniós kölcsönfelvételt lehet sejteni okként a háttérben.

 

Kövér László magyar házelnök pénteken azt nyilatkozta, sajnálattal veszi tudomásul a V4-ek házelnöki találkozójának elmaradását, amire Pozsonyban került volna sor november 25-én. Közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy:

 

„A cseh parlament elnökeinek hazánkra vonatkozó megjegyzései igaztalanok és tiszteletlenek, nem felelnek meg a tényeknek, és kétségbe vonják a magyar kormány azon jogát, hogy politikáját a magyar nemzeti érdekek mentén alakítsa”.

 

Mit mondott a cseh parlament elnöke

 

 hirdetes_300x300  

A találkozó bojkottjához a cseh parlament elnöke, a balliberális Markéta Pekárová Adamová és a szenátus elnöke, Miloš Vystrčil is csatlakozott. Ez utóbbi a jobbközép ODS-hez tartozik. Elvileg ideológiai értelemben a magyar kormánypártokhoz közelebb álló csoportosulásról van szó, a gyakorlatban azonbanaz ODS-nek a kormánykoalíciója törékenysége és a mainstream sajtó megköti a kezét.

 

A Zeznam Správy közlése szerint a cseh házelnökök problémája Magyarország Oroszországhoz fűződő viszonya:

 

„Vegyük példaként, hogy a magyarok kétoldalú tárgyalásokat folytatnak az oroszokkal egyes energiahordozók vásárlásáról. Ez akadályozza az EU-s országok közös fellépését és a mi céljainkat az energiaválság idején. Úgy gondolom, hogy ideje volt nemtetszésünket kifejezni és világossá tenni most éppen azzal, hogy a szenátus és a parlament részéről csak az alelnökök vesznek részt a találkozón”

 

fogalmazott Vystrčil még a bojkott híre előtt.

 

A balliberális Pekárová Adamová még durvább nyilatkozatot tett:

 

„Mindig a magyarok azok, akik utoljára bólintanak rá a szankciós csomagokra. Kivételeket és enyhítéseket kérnek, és azzal zsarolnak, hogy nem támogatnak több szankciót. A háború témáját ráadásul hajlandóak belpolitikai célokra és az EU ellen használni. Ők Oroszország trójai falovai, és én úgy látom, egyértelmű jelzést kell küldeni nekik arra vonatkozóan, hogy ez elfogadhatatlan”

 

mondta Pekárová Adamová.

 

A nyilatkozatok mögött nincs cseh érdek

 

A kemény felszólalások és a bojkott hátterében nem egészen Oroszország áll. Mindkét házelnök az EU öngyilkos politikájával szembeni magyar kiállást nehezményezi.

 

Még beszédesebb, hogy Pekárová Adamovához több szálon is kötődő, vele ideológiai értelemben teljesen azonos politikát folytató Mikuláš Bek cseh Európa-ügyi miniszter egy nappal a bojkott híre előtt arról beszélt a sajtónak, tarthatatlan, hogy Magyarország elutasítja az EU közös kölcsönfelvételét, amelynek teljes összegét, 18 milliárd eurót Ukrajnának szán Brüsszel.

 

Lefordítva magyarra, a bojkott része annak a nemzetközi nyomásgyakorlásnak, amely arra akarja kényszeríteni Magyarországot, hogy szavazza meg az Európát eladósító közös kölcsönt, és törődjön bele abba, hogy nem kapja meg az újjáépítési alapból neki járó milliárdokat.

 

Hosszú távon egyébként ezzel Magyarország gazdasági és politikai érdekeit is sértik, elég arra gondolni, hogy a Magyarország megbüntetéséről szóló uniós hírekre a forint árfolyama elég érzékenyen reagál.

 

Megjegyezzük, Magyarország hajlandó anyagi támogatást nyújtani Ukrajnának, de nem hajlandó közös hitelfelvételre az EU keretein belül. Szijjártó Péter egy korábbi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Magyarország hajlandó az összeg rá eső részét kétoldalú magyar-ukrán megállapodás keretében biztosítani Ukrajnának, így a cseh és európai bírálatok nem jogosak – feltéve, ha valóban Ukrajna érdekeit nézik, és nem Európa szándékos eladósítása a cél.

 

Ég a talaj a cseh kormánypártok alatt

 

Ami a cseheket illeti, a magyar kormány szankcióellenes hozzáállása és retorikája Csehországban is belpolitika problémákat okoz. A cseh infláció is súlyos, a megélhetési válság tombol, az energia drágul, és heti szinten tüntetnek tömegek a kormány külpolitika és szankciós politikája ellen.

 

A cseh magyarellenes retorika ebből a szempontból a cseh választóknak is szól, hogy egy új ellenségképpel próbálják elterelni a figyelmet a kormány megkérdőjelezhető döntéseiről. Csehország ugyanis Ukrajna egyik legnagyobb anyagi és katonai támogatója, aki kritika nélkül fogad el minden brüsszeli javaslatot – annak következményeit figyelmen kívül hagyva.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.