Megint fúrják a V4-et a balliberálisok: Bojkott miatt meghiúsulni látszik a visegrádi házelnökök találkozója - Körkép.sk
Külügyek

Megint fúrják a V4-et a balliberálisok: Bojkott miatt meghiúsulni látszik a visegrádi házelnökök találkozója

A cseh házelnök "orosz trójai falónak" nevezte Magyarországot. Az ideológiai feszültségen kívül más is van a háttérben.

Nyitókép forrása: Twitter/V4 Presidency

 

Valószínűleg elmarad a visegrádi négyek házelnökeinek jövő hét péntekre tervezett találkozója. Az ok a balliberális politikusok bojkottja lehet. A bojkottban Csehország alsó- és felsőházának elnökei biztosan részt vesznek. Markéta Pekárová Adamová, a cseh parlament elnöke például Oroszország trójai falovának nevezte Magyarországot. Névleg az orosz energiahordozók vásárlását róják fel Budapestnek, valójában inkább az Ukrajnának szánt sokmilliárdos uniós kölcsönfelvételt lehet sejteni okként a háttérben.

 

Kövér László magyar házelnök pénteken azt nyilatkozta, sajnálattal veszi tudomásul a V4-ek házelnöki találkozójának elmaradását, amire Pozsonyban került volna sor november 25-én. Közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy:

 

“A cseh parlament elnökeinek hazánkra vonatkozó megjegyzései igaztalanok és tiszteletlenek, nem felelnek meg a tényeknek, és kétségbe vonják a magyar kormány azon jogát, hogy politikáját a magyar nemzeti érdekek mentén alakítsa”.

 

Mit mondott a cseh parlament elnöke

 

A találkozó bojkottjához a cseh parlament elnöke, a balliberális Markéta Pekárová Adamová és a szenátus elnöke, Miloš Vystrčil is csatlakozott. Ez utóbbi a jobbközép ODS-hez tartozik. Elvileg ideológiai értelemben a magyar kormánypártokhoz közelebb álló csoportosulásról van szó, a gyakorlatban azonbanaz ODS-nek a kormánykoalíciója törékenysége és a mainstream sajtó megköti a kezét.

 

A Zeznam Správy közlése szerint a cseh házelnökök problémája Magyarország Oroszországhoz fűződő viszonya:

 

“Vegyük példaként, hogy a magyarok kétoldalú tárgyalásokat folytatnak az oroszokkal egyes energiahordozók vásárlásáról. Ez akadályozza az EU-s országok közös fellépését és a mi céljainkat az energiaválság idején. Úgy gondolom, hogy ideje volt nemtetszésünket kifejezni és világossá tenni most éppen azzal, hogy a szenátus és a parlament részéről csak az alelnökök vesznek részt a találkozón”

 

fogalmazott Vystrčil még a bojkott híre előtt.

 

A balliberális Pekárová Adamová még durvább nyilatkozatot tett:

 

“Mindig a magyarok azok, akik utoljára bólintanak rá a szankciós csomagokra. Kivételeket és enyhítéseket kérnek, és azzal zsarolnak, hogy nem támogatnak több szankciót. A háború témáját ráadásul hajlandóak belpolitikai célokra és az EU ellen használni. Ők Oroszország trójai falovai, és én úgy látom, egyértelmű jelzést kell küldeni nekik arra vonatkozóan, hogy ez elfogadhatatlan”

 

mondta Pekárová Adamová.

 

A nyilatkozatok mögött nincs cseh érdek

 

A kemény felszólalások és a bojkott hátterében nem egészen Oroszország áll. Mindkét házelnök az EU öngyilkos politikájával szembeni magyar kiállást nehezményezi.

 

Még beszédesebb, hogy Pekárová Adamovához több szálon is kötődő, vele ideológiai értelemben teljesen azonos politikát folytató Mikuláš Bek cseh Európa-ügyi miniszter egy nappal a bojkott híre előtt arról beszélt a sajtónak, tarthatatlan, hogy Magyarország elutasítja az EU közös kölcsönfelvételét, amelynek teljes összegét, 18 milliárd eurót Ukrajnának szán Brüsszel.

 

Lefordítva magyarra, a bojkott része annak a nemzetközi nyomásgyakorlásnak, amely arra akarja kényszeríteni Magyarországot, hogy szavazza meg az Európát eladósító közös kölcsönt, és törődjön bele abba, hogy nem kapja meg az újjáépítési alapból neki járó milliárdokat.

 

Hosszú távon egyébként ezzel Magyarország gazdasági és politikai érdekeit is sértik, elég arra gondolni, hogy a Magyarország megbüntetéséről szóló uniós hírekre a forint árfolyama elég érzékenyen reagál.

 

Megjegyezzük, Magyarország hajlandó anyagi támogatást nyújtani Ukrajnának, de nem hajlandó közös hitelfelvételre az EU keretein belül. Szijjártó Péter egy korábbi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Magyarország hajlandó az összeg rá eső részét kétoldalú magyar-ukrán megállapodás keretében biztosítani Ukrajnának, így a cseh és európai bírálatok nem jogosak – feltéve, ha valóban Ukrajna érdekeit nézik, és nem Európa szándékos eladósítása a cél.

 

Ég a talaj a cseh kormánypártok alatt

 

Ami a cseheket illeti, a magyar kormány szankcióellenes hozzáállása és retorikája Csehországban is belpolitika problémákat okoz. A cseh infláció is súlyos, a megélhetési válság tombol, az energia drágul, és heti szinten tüntetnek tömegek a kormány külpolitika és szankciós politikája ellen.

 

A cseh magyarellenes retorika ebből a szempontból a cseh választóknak is szól, hogy egy új ellenségképpel próbálják elterelni a figyelmet a kormány megkérdőjelezhető döntéseiről. Csehország ugyanis Ukrajna egyik legnagyobb anyagi és katonai támogatója, aki kritika nélkül fogad el minden brüsszeli javaslatot – annak következményeit figyelmen kívül hagyva.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Petike
2022. nov. 18. 12:35

nagyon helyes Markéta asszony a maga helyében egy ruszkibarát egykori bolsevikkal az MSZMP KB munkatársával Kovér Lászlo elvtárssal akinek oregapja 1919ben voroskatona volt még szoba sem állnák.Hallgatva a mai híreket hogy milyen sokan tuntettek Prágában a kormány ellen hát csak hozzáteszem hogy a Vencel téren tegnap minimum 3szor annyian voltak akik megemlékeztek a bársonyos forradalom 33ik évfordulojárol és támogatásukat fejezték ki a kormány mellett amely egyértelmuen kiáll az orosz szankciok mellett amelyek már nagyon is kezdenek hatni.Orom hallgatni és nézni a CT 24 híreit ellentétben a hazudozo és agymoso MTVA híreivekl szemben.

Petike
2022. nov. 18. 12:41

a cseh gazdaság még véletlenul sem áll olyan rosszul mint ahogyan azt az MTVA hazugságpropaganda gépezete hirdeti.Minden szinten ami az infláciot a cseh korona értékét illeti az eladosodásrol stb sokkal jobban áll Orbanisztántol.Csehország minden szinten számithat az EU és a Nyugat támogatására Orbanisztánnal ellentétben.A múlt héten a csehországi rokonaimat voltam meglátogatni a helyzet messze nem olyan ahogyan azt hirdeti az ellenzék na meg az MTVA hazudozo propagandagépezet.

  Atoszka
  2022. nov. 18. 14:27

  Vergődsz, aranyom ?

   Petike
   2022. nov. 18. 15:24

   ém nem vergodom én csak az a valoságot mondom

   Atoszka
   2022. nov. 18. 20:29

   Dehogyis nem aranyom…. Vergődsz, mert egyre több ember számára kezd teljesen egyértelművé válni, ki is vagy valójában és mit képviselsz… Most nem akarod betiltatni a Körképet te szégyentelen?

Patika
2022. nov. 18. 14:21

Úgy, mondd csak Petike, mondd a magadét! Az idő majd eldönti mi a propaganda és mi nem az, te pedig lehet egyszer majd rájösz, hogy ez a gondolkodás megmérgezte az életedet, és hogy rossz oldalon álltál...vagy nem...

  Petike
  2022. nov. 18. 15:27

  tudod Patika Veled és a tobbi fidesznyikesekkel ellentétben én mindig a JO oldalon álltam állok és fogok is állni igen az ido már most meg is mutatta mert NEM az oroszok elleni szankciok miatt van sz@rban Orbanisztán hanem a Fidesz hazudozo propagandája miatt 46 000 milliárdos államadosság 21 százalékos inflácio az egekbe szállo forint stb.

VargaS
2022. nov. 18. 15:38

https://www.youtube.com/watch?v=Eb_fGnhn8Co

Gabor
2022. nov. 18. 16:28

Petike maga nagyon vigyázzon az egészségére ,mert akiben annyi gyűlölet van a magyarság ellen ,előbb utóbb megbetegszik ,mert a magyar nyelv szépen kifejezi ,hogy a gyűl - ölet !

  Petike
  2022. nov. 18. 17:17

  kikérem magamnak hogy gyuloletet keltek a magyarság ellen én magyar vagyok voltam és leszek is tudod én Orbánt sem gyulolom hanem kritizálom ez nagy kulonbség.

   Andras
   2022. nov. 18. 21:07

   Te aztán minden vagy csak nem MAGYAR!De főleg elvtelen!

   Bendegúz Ábrahám
   2022. nov. 19. 00:03

   Aki embernek hitvány, magyarnak alkalmatlan...

Almassy
2022. nov. 18. 21:42

A V4 Orbán és Morawiecki idején lett naggyá. Lehet libsibolsik köpködni.

  Petike
  2022. nov. 18. 22:07

  csakhogy ma Morawiecki nem áll szoba Orbánnal

Petike
2022. nov. 18. 22:11

tudod András ha valaki hazáját és nemzetét az oroz gyarmatbirodalom felé nyomja és a kremli propagandát fújja az nem hogy nem magyar hanem egyenesen nemzetárulo elég sok ilyen van koztetek ezen a szennyportálon

  Andras
  2022. nov. 18. 23:05

  Ja mert USA az etalon meg George bácsi?Kicsit jobban oda figyelhetnél a magyar kormánytagok kijelentéseire,, miszerint őket sem a Kreml, sem Brüsszel és főleg az USA nem érdekli! Amúgy ha már annyira ontottad magadból azt a sok gazdasági mutatót, majd említsd meg a magyar gdp növekedést is! A cseh ill szlovák barátaidhoz még annyit, hogy a földgázt és a kőolajat még tudtommal mindig a ruszkiktól hozzák, nem beszélve arról, hogy egymásnak dobálják a migránsokat olyan jó, köpönyegforgató, szarházi módjára. Javaslom, hogy kicsit vonatkoztass el attól, hogy mindenkinek ruszki vagy usa pártinak kell lenni! Van olyan, hogy nemzeti szuverenitás! És én ebben hiszek, hazaáruló meg te vagy...

   Petike
   2022. nov. 18. 23:31

   látom te sem fogtad fel hogy nekunk itt Europában 2 lehetoségunk van az egyik az EU és NATO szerves része lenni ami nemzeti szuverenitást jelent vagy az orosz gyarmatbirodalom felé kacsintgatni ami nem nemzeti szuverenitást jelent ugy ahogy a titkosított paksi atomeromurol szolo titkos szerzodés sem a NEMZETI SZUVERENITAST jelenti.A csehek és a szlovákok jovore LEALLNAK a ruszki olajrol és gázrol Szlovákiába már jon a norvég gáz Lengyelországon keresztul jon az LNG gáz 2 oldalrol is Csehország felol és Horvátországbol.A 100 százalékos ruszkiktol valo gáz és olaj fuggoség sem a NEMZETI SZUVERENITASt jelenti.

Andras
2022. nov. 19. 00:11

Az orosz kőolajról való leállás még csakcsak összejöhet. Viszont a norvég gáz édes kevés lesz, az LNG gáz egy álom marad - Szlovákia 50 éve nem képes összekötni Pozsonyt Kassával autópályán ( a Viktornak ez is sikerült) - gondolod, hogy egy év alatt kiépítik a palagázhoz szükséges infrastruktúrát? Hozzáteszem az LNG gáz 5 x drágább az orosznál. A nukleáris téma kapcsán csak annyit kérdeznék, hogy az USA az oroszoktól vásárolja a fűtőelemeket, ez rendben van ugye, nekik szabad ugye?! Azt meg rosszul tudod, hogy Magyarország 100 %ban függ az említett orosz energiahordozóktól.

  Petike
  2022. nov. 20. 10:07

  András légy szives és ne fújd a kremli propagandát mert MO vásárolja a térségben a legdrágább olajat és a gázt.Akkor nézd csak meg a rotterdami tozsdét a ruszki gáz a legdrágább

Andras
2022. nov. 20. 23:10

Magyarországon mégis olcsóbb a rezsi, mint nálunk te komcsi-bolsi-libsi bérenc!

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket