Nyitókép: SITA

 

A jelenlegi influenzaszezon még a karácsonyi ünnepek előtt influenzajárványba fordult – hívta fel a figyelmet Ján Mikas tiszti főorvos.

 

„A járványügyi helyzet alakulására tekintettel arra számítunk, hogy az akut légúti megbetegedések, köztük az influenza és az influenzaszerű megbetegedések előfordulása ezen a héten Szlovákia minden kerületében meghaladja a járványküszöböt”

 

– konstatálta.

 hirdetes_810x300  

 

Mikas szerint az influenza és egyéb légúti megbetegedések előfordulásának az ünnepek alatt csökkennie kell.

 

„A gyerekek ilyenkor nem tartózkodnak iskolai csoportokban, a szabadságok miatt pedig kevesebben mennek dolgozni” – pontosította. A megbetegedések növekedése ismét az ünnepek után várható, amikor szerinte az influenzaszezon második csúcsa következik.

 

A tiszti főorvos megismételte, hogy a védekezés leghatékonyabb formáját az influenza elleni védőoltás jelenti.

 

„Emellett tovább erősíthetjük a védekezőképességünket az A-, C-, E-vitamin és a legtöbb B-vitamin bevitelének növelésével, a D-vitaminnal pedig a szervezetünk védekezőképességét támogatjuk“

 

– mondta, hozzátéve, hogy ügyelni kell a friss levegőn való tartózkodásra, az elegendő alvásra, illetve az aktív életmódra.

 

Kiemelte, hogy az influenzaszezon idején az iskolai és a munkahelyi csoportokban gyakran kell szellőztetni, ügyelni kell a kézhigiéniára, és fertőtleníteni kell azokat a felületeket, amelyekhez az emberek gyakran hozzányúlnak.

 

„Azt javasoljuk, hogy korlátozzák a kézfogást, az üdvözléskor történő ölelést, ne érintsék meg az arcukat és a szemüket mosatlan kézzel, ne osszák meg személyes tárgyait másokkal“

 

– tette hozzá.  Szerinte a légúti etikettet is be kell tartani, például tüsszenteni vagy köhögni a zsebkendőbe kell, nem pedig kézbe.

 

Mikas azt javasolta, hogy zsúfolt tömegközlekedési eszközökön, bevásárlófolyosókon, tömegrendezvényeken, betegség esetén, vagy betegség után kollektívába való visszatéréskor is reszpirátorral védekezzünk.

 

Emlékeztetett arra, hogy a jelenleg is akutális COVID-19 világjárvány miatt továbbra is kötelező az FFP2-es maszk viselése az egészségügyi intézmények és a szociális intézmények dolgozóinak és látogatóinak, az orvosi várótermekben tartózkodó betegeknek és a gyógyszertár vásárlóinak.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!