Nyitókép: Nicole Michalou / Pexels

 

A sérülések és egészségügyi problémák nem válogatnak, így az év legszebb ünnepén is előfordulhatnak. De mire kell odafigyelni karácsonykor? Ezzel kapcsolatban Gabriela Filkóová, a komáromi Agel kórház sürgősségi osztályának vezető orvosa ad tanácsot.

 

„Gyakori és tipikus bonyodalom a karácsonyi vacsora során a torkon akadt pontycsont. Ez a probléma azonban nemcsak szenteste jelentkezhetnek, hanem az azt követő napokon is”

 

– figyelmeztet MUDr. Filkóová Gabriela.

 

 hirdetes_300x300  

A beavatkozás a csont méretétől és elhelyezkedésétől, azaz a csont beszorulási helyétől függ.

 

 „Szilárd ételt, például kenyeret vagy péksüteményt ajánlatos gyorsan lenyelni, ami a csontot tovább viszi a gyomorba, ahol az emésztés során fokozatosan lebomlik. Ha ez nem segít, a gégészeti osztályon orvosi vizsgálat szükséges. A torokban lévő csont nem képes fulladást okozni, az életfunkciókat sem fenyegeti, csak kellemetlen érzést okoz a torokban és a nyakban“

 

– mondta Milan Rebek aneszteziológus, intenzivista.

 

Mentősök riasztása

 

A mentősöknek szenteste napján is rengeteg a munkájuk. 2021. december 24-én 1 485 esethez riasztották őket, ami enyhe csökkenés 2020-hoz képest, amikor csaknem 1 650 esethez kaptak riasztást.

 

A legtöbb páciens a Kassai kerületben (265) szorult a mentősök segítségére, a legkevesebb a Nagyszombati kerületben, ahol 142 beteghez küldtek mentőt. A 155-ös segélyhívó számra érkező hívások többségét konzultációval oldották meg az operátorok.

 

Óvatosan a tűzhely mellett

 

További veszélyforrás lehet az ételkészítés során bekövetkezett figyelmetlenség. A forró olaj szintén egészségügyi problémákat okozhat. Kisgyerekek ne tartózkodjanak a tűzhely közelében, mert magukra boríthatják az edényt vagy serpenyőt. Az égési sérülések fájdalmasak, és életre szóló hegeket hagyhatnak a bőrön.

 

„Minden égési sérülést azonnal le kell hűteni a csapból folyó hideg vízsugárra, legalább 15–30 percen keresztül“

 

– hangsúlyozza Rebek.

 

„A ruhákat vagy a gyűrűket azonnal le kell venni az égett testrészről. Emellett nem helyénvaló bármit is az égési sérülésre helyezni. Az égési sérülések elleni kenőcsöt csal néhány nap múlva lehet felvinni az égett bőrre. Ez már azonban annak a sebésznek a feladata, aki az égési sérülés kezelését végzi. Minden emberi tenyerénél nagyobb égési sérülés kórházi kezelést igényel, ahogy az arc, a nyak és a nemi szervek égési sérülése is”

 

– folytatta.

 

Alkohol

 

Az alkohol is hozzátartozik az ünnepekhez. Kis adagban serkentőként hat, javítja a jó hangulatot és oldja a szorongást. Nagyobb mennyiségben azonban emésztési problémákhoz, tájékozódási zavarokhoz, kockázatos magatartáshoz vezet, mérgezés esetén pedig súlyos egészségkárosodást, halált is okozhat.

 

„Ittas állapotban rengeteg baleset történik, ezért az óvatosság egyértelműen fontos. Az alkoholos befolyásoltság alatti balesetek jellemzőek az ünnepi időszakra, amelyeket minden évben a sürgősségi osztályon látunk el”

 

– hangsúlyozta Filkóová.

 

Vigyázat a pirotechnikai eszközökkel

 

A pirotechnikai eszközök használatakor is elővigyázatosnak kell lenni. Elkerülhetetlen a biztonsági előírások betartása, különös tekintettel a biztonságos távolságra. A lőporral való közeli vagy közvetlen érintkezés okozta sérülés következményei maradandóak lehetnek – tette hozzá a sürgősségi osztály főorvosa.

 

Rebek emlékeztet arra, hogy a legalapvetőbb elv, hogy csak hitelesített és sértetlen, használati utasítással ellátott pirotechnikát használjunk.

 

„Ne használjunk házi készítésűt vagy olyat, amelyik már meghibásodott vagy megsérült. A fel nem robbant pirotechnikai eszközökkel ne manipuláljunk tovább, hanem öntsünk rájuk megfelelő mennyiségű vizet. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a pirotechnikai eszközök alkoholos vagy más bódító szer hatása alatt való elindítása szó szerint az élettel való hazardírozást jelenti, és arról se feledkezzünk meg, hogy a pirotechnika eszköz gyerekek kezébe nem való“

 

– tette hozzá a szakember.

 

Aktuality.sk, TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!