Nyitókép forrása: pxhere.com

 

Rendkívül meleg karácsonyunk van (eddig), a meteorológiai mérőállomások adatai szerint Szlovákia több pontján megdőlt az eddigi december 24-i melegrekord, vagyis vannak helyek, ahol sosem volt ennyire meleg az év ezen napján.

 

Szokatlanul magas hőmérsékleteket mérnek Európa-szerte, kivételt talán csak a skandináv országok jelentenek. A háttérben egy erőteljes, nyugati légáramlás áll, amely melegebb légtömegeket hoz magával az Atlanti-óceán felől Európába. Ráadásul a több napsütéssel ez a levegő tovább melegszik, ami csak növeli a hőmérsékletet.

 

Már több európai ország is jelentette, hogy megközelítették az abszolút melegrekordokat, regionális szinten ezek Szlovákiában is már több helyen megdőltek. Nyugat-Szlovákiában +13 fokot is mértek napközben.

 

 hirdetes_810x300  

Ma Európa legmelegebb országa Olaszország volt, a nappali csúcsok 15-20 fokosak voltak, Rómában +17 fokot mértek, ami szintén nagyon szokatlan még az Appenini-félszigeten is.

 

Bécsben +13 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála, Frankfurtban és Párizsban +11 fokot, a Brit-szigeteken +10 fok körül alakult a nappali csúcs.

 

Szlovákiában többek között Ógyallán született új melegrekord, +13,6 fokot mértek. A december 24-ék körében az eddigi csúcstartó a 2009-es karácsony volt, akkor +13,1 fokot rögzített az ógyallai meteorológiai állomás.

 

Pozsonyban szintén 13,6 fokot rögzítettek, itt azonban nem született rekord, mert 2009-ben 13,9 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála.

 

Nyitrán sem dőlt meg a korábbi rekord 2014-ből (akkor +11,5 fokot mértek), de nagyon közel jártunk hozzá  – napközben 11 fokot lehetett mérni.

 

És bár a rekordok vagy rekordközeli hőmérsékletek után az időjárás hűvösebbre fordul, még mindig messze melegebb lesz, mint azt eddig megszokhattuk.

 

iMeteo.sk, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!