Nyitókép: dpa/Karsten Wickern

 

Egy „baráti ország hírszerző szolgálatától” kapta a fülest a német terrorelhárítás, ami miatt a különleges egység vezetője szombat este elrendelte az azonnali házkutatást egy Ruhr-vidéki kisváros, Castrop-Rauxel egyik lakásában.

 

„Komolyan vehető bejelentést kaptunk, ami miatt a rendőrség úgy döntött, hogy még az éjszaka folyamán beavatkozik.”

 

– mondta Herbert Reul, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány belügyminisztere vasárnap reggeli sajtótájékoztatóján. A német rendőrség terrorelhárító alegysége rajtaütés során őrizetbe vett egy 32 éves iráni férfit (és a vele élő fivérét), aki terrortámadást vagy –támadásokat készített elő. A rendőrség szerint a gyanúsítottak „iszlamista indíttatásból” készültek tettük elkövetésére, és a támadáshoz vegyi anyagokat – többek közt ciánt és a biológiai fegyverek egyik elterjedt hatóanyagának számító ricint – akartak felhasználni.

 

Az N-Tv hírtelevízió hírportálja emlékeztetett: egy Kölnben történt négy évvel ezelőtti eset már megmutatta, hogy a ricin mennyire veszélyes.  Akkor egy tunéziai férfi és német felesége állította elő a vegyi anyagot egy lakótelep egyik 15 emeletes házában, ami robbanásokat idézett elő a konyhában. A német hatóságokat akkor is egy külföldi titkosszolgálat figyelmeztette.  A rendőrségi szakértői jelentés szerint körülbelül 13 500 embert lehetett volna megölni a lakásban tárolt ricinnel.

 hirdetes_810x300  

 

Hirado.hu nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!