Nyitókép: unicef

 

Ötmillió öt évnél fiatalabb gyermek vesztette életét 2021-ben az UNICEF becslései szerint. A legtöbb halált meg lehetett volna akadályozni – figyelmeztetett az ENSZ Gyermekvédelmi Alapja.

 

Az UNICEF közlése szerint politikai akaratra és célirányos beruházásokra lenne szükség az elsődleges egészségügyi gondoskodáshoz való hozzáférésre minden nő és gyermek számára.

 

Nagyjából 2,3 millió gyermek halt meg a születését követő első hónapban. Többségük koraszülés vagy a szülés közbeni komplikációk miatt nem élhetett tovább. A csecsemő életének első hónapjában az olyan fertőzések, mint a tüdőgyulladás, hasmenés és malária a legnagyobb fenyegetés.

 

 hirdetes_810x300  

A legtöbb haláleset elkerülhető lenne a jobb egészségügyi ellátás, oltás, alapvető táplálkozás, valamint a víz és higiéniás projektek javításával.

 

A koronavírus-járvány idején leállított oltási kampányok miatt 2019-hez képest 2021-ben hatmillióval esett vissza a gyerekek oltottsága.

 

A legnagyobb kockázatnak a szubszaharai Afrikában élő gyermekek vannak kitéve. A 2021-es, öt év alatti gyermekek elhalálozásának 56 százalékára ebben a régióban kerül sor.

 

teraz.sk

Megosztás:
Címkék: UNICEF

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!