Ősszel átadják a Székely Nemzeti Múzeum felújított épületét - Körkép.sk

Hirdetés (X)

Mindennapjaink

Ősszel átadják a Székely Nemzeti Múzeum felújított épületét

A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum a legnagyobb határon túli magyar közgyűjteménynek otthont adó intézmény.

Nyitókép: Facebook/Székely Nemzeti Múzeum

 

Ősszel, várhatóan októberben adják át a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum felújított épületét. A legnagyobb határon túli magyar közgyűjteménynek otthont adó, Kós Károly által tervezett épületben nagyszabású felújítási munkálatok zajlanak európai uniós forrásokból.

 

Tamás Sándor Kovászna megyei tanácselnök egy csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, hogy a külső tatarozás befejeződött és a következő időszakban a belső munkálatokkal is végeznek. Utána a múzeumkert térrendezése következik, teljes egészében szeptember-októberben készülnek el a felújítással.

 

Vargha Mihály múzeumigazgató elmondta, hogy a nagyszabású projekt keretében helyreállították az épületegyüttest, növelték a kiállítótereket, külön termet alakítottak ki a múzeumpedagógiai tevékenységek számára és egy szuvenírboltot is létrehoztak. A múzeumkertet is átrendezik, a jövőben ide is terveznek rendezvényeket. Az épületegyüttest 1912-ben kevesebb mint egy év alatt építették, javításokat legutóbb az 1980-as években végeztek rajta, de átfogó felújításra eddig nem került sor.

SJE Nyílt nap

 

A felújítási munkálatok ideje alatt a Székely Nemzeti Múzeum a sepsiszentgyörgyi Lábasházban szervezi kiállításait. Idén a Liszt Intézettel közösen március 15-én egy Petőfi Sándorhoz és Gábor Áronhoz is kötődő, 1848-as ereklyekiállítást mutatnak be.

 

A Kós Károly tervezte Székely Nemzeti Múzeum felújításáról 2017-ben írtak alá finanszírozási szerződést. A kivitelezési munkálatok csak 2021-ben kezdődhettek el, mivel sokáig egyetlen cég sem jelentkezett a munkálatra.

 

Turizmus.com/MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket