Nyitókép: Alexandros Avramidis/Reuters

 

Szombatról vasárnapra halasztották a bírósági tárgyalást a láriszai állomásfőnök ügyében, aki ellen a keddi vonatbaleset miatt indult eljárás.

 

A Görögország középső részén fekvő város állomásfőnöke elismerte a felelősségét a balesetben, amelyben kedd este két vonat ütközött. Ha bűnösnek találják, életfogytiglani börtönbüntetésre számíthat. Az AFP értesülései szerint a vádlott ügyvédje ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a nyomozás során új kérdések merültek fel, amelyeket ki kell vizsgálni. Az ERT köztévé arról számolt be, hogy az állomás 59 éves vezetőjét mindössze 40 nappal ezelőtt nevezték ki az állomásfőnöki posztra – méghozzá mindössze háromhónapos kiképzés után.

 

A Kathimerini napilap szerint a férfi, akinek a személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra, a kérdéses időben egyedül tartózkodott az állomáson, annak ellenére, hogy az ünnepi hétvége miatt megnövekedett az utas- és vonatforgalom. A tehervonattal ütköző személyvonaton sok diák tartózkodott. Az áldozatok között legalább kilenc fiatal van, akik a szaloniki Arisztotelész Egyetemen tanulnak, további 26 személy pedig megsérült. A vasúti baleset összesen legalább 57 emberéletet követelt.

 hirdetes_300x300  

 

Kedd óta több nagy demonstrációt is tartottak Görögországban, amelyeken a tüntetők a kormányt bírálták, mert az évtizedek óta elhanyagolta a vasúthálózatot. Vasárnap az athéni Syntagma téren a diákok és a vasutasok nagy demonstrációja várható.

 

Az AFP igazságügyi forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy a nyomozók azt is fontolgatják, hogy vádat emeljenek a görög vasúti hálózat üzemeltetését 2017-ben átvevő Hellenic Train vezetősége ellen.

 

Bár a tavasszal újraválasztásra készülő Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök „tragikus emberi mulasztásnak” tartja a balesetet, a vasutas szakszervezetek rámutattak, hogy a hatóságok ismerték a biztonsági problémákat az Athén-Thesszaloniki vasútvonalon, de mégsem foglalkoztak velük. Görögország 2552 kilométer hosszú vasúti hálózattal rendelkezik, amelyet évtizedek óta sújt a rossz irányítás, a rossz karbantartás és az elavult berendezések. Az AFP rámutatott, hogy a pályán lévő biztonsági rendszerek még öt év elteltével sem teljesen automatizáltak.

 

Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!