Nyitókép: PAP/Vladyslav Musiienko

 

Az ukrán hatóságok pénteken felszólították az ortodox egyház történelmileg orosz kötődésű szárnyát, hogy hagyja el a kijevi kolostorkomplexumot. Az Ukrán Ortodox Egyház (UOC) Oroszország 2022 feburári támadásáig elfogadta a moszkvai pátriárka felsőbbségét, a háború kitörését követően azonban megszakította kapcsolatait Oroszországgal és a moszkvai patriarchátussal. Az Ukrán Ortodox Egyház azt állítja, hogy politikai boszorkányüldözés áldozata lett.

 

Az ukrán kulturális minisztérium közölte, hogy arra utasította az „oroszbarát” szárnyat, hogy hagyja el a 980 éves kijevi Pecserszka lavra (Kijevi barlangkolostor) kolostorkomplexumot, ahol a székhelye található. A közlemény szerint a vizsgálat során kiderült, hogy az Ukrán Ortodox Egyház „megsértette az állami vagyon használatára vonatkozó megállapodás feltételeit”, de részleteket nem közölt.

 

Az Ukrán Ortodox Egyház, amelynek március 29-ig kell távoznia, Facebook-bejegyzésében közölte, hogy a vizsgálat eredményei „nyilvánvalóan elfogultak, és súlyosan sértik a jogi normákat”. Október óta az ukrán Biztonsági Szolgálat rendszeresen tartott razziákat az egyház templomaiban, szankciókat vetett ki a püspökökre, és több tucat pap ellen indított büntetőeljárást. A hatóságok azt mondták, hogy oroszbarát irodalmat találtak az egyházi helyiségekben, és orosz állampolgárokat fogtak el. Az Ukrán Ortodox Egyház cáfolta a vádakat.

 hirdetes_300x300  

 

Körkép.sk via Polskie Radio

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!