Nyitókép forrása: pixabay.com

 

A rendkívüli melegek után rendkívüli fagyok várhatók. Napokon belül visszatér a tél térségünkbe. Míg az elmúlt napokban átlagon felüli meleg időben volt részünk, a jövő héten mélyen átlag alá süllyed a hőmérséklet. Az előrejelzések szerint még az alacsonyabban fekvő területeken is havazásra kell számítani.

 

A nagy váltást egy markáns hidegfront okozza, amely péntekről szombatra virradóra éri el térségünket. Nyomában azonban hideg, sarkvidéki levegő tör be a Kárpát-medencébe, ami miatt a hétvégén esőre és viharokra lehet számítani. Péntek délután 17 órától szombat délelőtt 11 óráig elsőfokú riasztás lesz érvényben zivatarok miatt. A viharok 20–30 mm-nyi csapadékkal és 65–85 km/órás széllökésekkel járhatnak majd.

 

A hőmérséklet érdemben azonban csak vasárnap fog csökkenni. Hétfőre virradóra a vasárnapi +8 és +15 fok helyett már csak 0 és +7 fokos nappali csúcshőmérséklet várható. Kedden tovább hűlik a levegő, a hegyvidékeken pedig egész napos fagyra lehet számítani. Keddről szerdára virradóra az egész országban fagypont alá süllyed majd a hőmérséklet, ami veszélyeztetni fogja a virágzásnak indult vegetációt.

 

 hirdetes_810x300  

Mindennek tetejébe feltámad és megerősödik a szél is, hétfőn pedig 600 méter tengerszint feletti magasságtól, kedden 400 méter tengerszint feletti magasságtól havazás várható.

 

Nem kizárt, hogy a lehűlés nem lesz átmeneti, hanem egy ideig velünk marad. A középtávú előrejelzés szerint április első napjaiban a nappali hőmérséklet 10–12 fok között alaku, majd megint 10 alá süllyed és éjszakai fagyok is lesznek.

 

Körkép.sk, iMeteo.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!