Nyitókép: Körkép.sk

 

Rimaszombat képviselő-testülete legutóbbi ülésén jóváhagyta a városi díjakat. A döntés értelmében idén a kitüntetést Rastislav Polák, Lubica Varjúová és Bán Zoltán kapja. A díjakat a városnapok alkalmából ünnepi ülésen adja át a város polgármestere.

 

A képviselő-testület 8 jelöltből válogathatott, ezekből 7 jelölés személyeket érintett, egy jelölés pedig kollektívát.

 

 hirdetes_300x300  

A Város Díját a város alapszabálya alapján a város képviselő-testülete adja három jelöltnek, akikről 3/5-ös többséggel dönt. A jelölést a város polgárai tehetik meg olyan személyekre vagy kollektívákra, akik jelentős mértékben részt vettek a város gazdasági, illetve kulturális fejlesztésében, akiknek jelentős eredményeik vannak tudományos, műszaki, művészeti, sport, szociális, vagy publicisztikai területen. Külön kategóriát képez az emberi élet és a városi tulajdon védelme.

 

2022-ben a városi díj nem lett kiosztva, mivel a jelöltek közül senki nem kapott elegendő szavazatot, most ez sikerült. Ismerkedjünk meg röviden a kiválasztottakkal:

 

Rastislav Polák – a rimaszombati római katolikus egyház plébániájának esperese, aki jelentős mértékben vett részt az elmúlt években az egyház életének fejlesztésében és a város egyik domináns épültének, a római katolikus templomnak a felújításában.

 

Lubica Varjúová – hosszú éveken keresztül volt a város Polgári Ügyek Testülete rendezvényeinek szervezője, motorja.

 

Bán Zoltán – korábbi városi és kerületi képviselő, aki jelentős szerepet játszott a város magyarságának a képviseletében. Ezenkívül Rimaszombat kálvinista egyházának világi aktivistája.

 

A képviselő-testület az idei évben Jozef Šimko polgármester javaslatára egyhangúlag jóváhagyta Helena Husárová jelöltségét a Város Tiszteletbeli Polgára címre.

 

Helena Husárová, a Város Tiszteletbeli Polgára. Kép forrása: Pravda.sk

 

Helena Husárová érdemei, a város érdekében végzett tevékenysége kivételesen gazdag. Mint a speciális alapiskola volt igazgatója hosszú éveken keresztül részt vesz a polgári ügyek szervezésében is. A szülők kezdeményezése alapján 1997-ben megalapította a Vienala Polgári Társulást, amely lehetőségeket biztosít az egészségkárosult gyerekek találkozóira és művelődésére. Az ő kezdeményezésére alakult meg a városban a krízisközpont is, amely a gyerekintézetekből származó leányok és a krizishelyzetben levő nők és gyerekek részére szolgál 2003-óta.

 

Mede Géza

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!