Nyitókép: juratus.elte.hu

 

Ma van a magyar–lengyel barátság napja. A magyar és lengyel nép közel ezeréves barátsága Szent László királyig nyúlik vissza, az 1000-es évek közepétől kezdődően egészen napjainkig aktív a két nép kapcsolata – írja a Híradó.hu.

 

Annak ellenére – teszi hozzá a közmédia –, hogy világpolitikai kérdésekben néha különböző véleményt alkottak a két nép politikusai, a magyar szó és a magyar nyelvű köszönés még mindig jó ajánlólevél egy Lengyelországban járó magyar turistának.

 

Körkép.sk-megjegyzése: Szép apropó ez a nap, hogy megemlítsük: a mostani ukrajnai háború megmutatta, hogy a két országot mára legfeljebb a Brüsszel és az illegális migráció elleni harc köti egyfajta érdekbarátságba. Míg a lengyel kormány a zsigeri oroszgyűlöletet figyelembe véve, Ukrajna legnagyobb “barátjává” nőtte ki magát, amit a magyar kormány tiszteletben is tart, addig Varsó gyakorta nehezményezi, hogy Budapest nem csúszik-mászik a kárpátaljaiakat vegzáló kijevi kormányzat előtt.

 hirdetes_810x300  

 

Beszédes példa volt, amikor 1956 apropóján elmaradt a szokásos tapsviharos lengyel részvétel, ahogy az is, hogy a lengyel politikai elit milyen hamar lelt “testvérekre” Pozsonyban, Prágában vagy a Baltikumban. A Mateusz Morawiecki vezette kormánypárt képtelen a kétsíkú látásmódra, ami geopolitikai szempontból érthető, hiszen Lengyelország most magas tételben játszik, és a jelek szerint a háború végeztével középhatalommá nőheti ki magát, de az úgynevezett lengyel-magyar barátság kérdését tekintve megbocsájthatatlan a lengyelek ellenséges viselkedése. A baloldali magyar média persze Orbánt hibáztatja, merthogy elárulta Varsót. Miért is? Budapestről a kezdetektől békés, és a lengyelek irányába megértő szólamok érkeztek és érkeznek Varsóba, amelyet a lengyelek vagy nem vesznek észre, vagy nem akarnak észrevenni.

 

Hogy végül milyen lengyel-magyar “barátságot” hoz majd a jövő, az elválik a következő 5–10 évben. Az azonban bizonyosnak látszik, hogy a mai formájukban ismert közép-kelet-európai viszonyok nem térnek vissza egyhamar.

 

Körkép.sk/MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!