Nyitókép: SITA/Martin Medňansky

 

Szombaton kerül sor a Föld órája nemzetközi eseményre, amikor is világszerte lekapcsolják a híres épületek és műemlékek fényeit. A Természetvédelmi Világalap (WWF) arra bátorítja az embereket, hogy napközben „kapcsolják ki” magukat is, és töltsenek egy órát valami pozitív dologgal a bolygóért.

 

A Föld órája a klímaváltozás mellett jelenleg a biodiverzitás csökkenésének problémájára és a bolygónk természeti erőforrásait fenyegető veszélyekre hívja fel a figyelmet.

 

„Már nem elég csak védeni a természetet, el kell kezdenünk a helyreállítását” – mondta Martina Paulíková, a WWF Szlovákia munkatársa.

 

A szervezet hosszú ideje rámutat a kellően nagy kiterjedésű vadon élő természet védelmére.

 

„El kell különítenünk olyan területeket, ahol az állatok szabadon mozoghatnak, ahol a fák nőhetnek. Egyszerűen csak adjunk teret a természetnek” – mondta Paulíková. Hozzátette, hogy a sok emberi beavatkozás a természetbe negatív hatással volt a környezetre, az egészségre és a lakosok életére.

 

A Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának Hivatala is bekapcsolódik a Föld órájába, és szombaton 20:30-tól 21:30-ig lekapcsolja a pozsonyi várpalota normál világítását.

 

Ezzel egy időben szombaton a WWF Szlovákia csapata önkéntesekkel együtt táblákat helyez el a terepen a Garam folyó védett területeinek jelzésére. Ebből az alkalomból a folyó partját is megtisztítják az elmosott hulladéktól. Az idei Föld órájának célja, hogy az embereket arra ösztönözze, hogy bármilyen tevékenységet fordítsanak a természet javára, lépjenek ki a rutinból, és hosszú távon felelősségteljesebben, bölcsebben és gazdaságosabban éljenek a természettel.

 

A Föld órája kezdeményezés 2007-ben jött létre Ausztráliában azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a klímaválság következményeire, és 2011 óta Szlovákia is részt vesz a kezdeményezésben. Szlovákiában több kastélyt, hidat és egyéb épületet is sötétség borít a Föld órája alatt. A szimbolikus fényoltással együtt hívják fel a figyelmet a bolygót fenyegető környezeti veszélyekre.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!