Nyitókép: rtvs.sk

 

Jön a tavasz, s vele érkezik a pollenszezon.

 

A hőmérséklet emelkedése nem okoz feltétel nélküli örömet az allergiásoknak. Idén kicsit korábban, mintegy két és fél héttel kezdődött a nehéz időszakuk.

 

 hirdetes_300x300  

A pollenek támadásával az érintettek életében is megjelennek a tüsszögési rohamok, orrviszketés, égő szemek. Minden olyan gyakori tünet, amellyel az allergiás találkozik.

 

Az allergiások tünetei már megjelentek. (Fénykép: Körkép.sk)

 

A kellemes időjárás már az év elején gondot okoz az allergiásoknak. A hamarosan teljes lendülettel érkező pollenszezon előreláthatólag októberig tart majd.

 

„Arra számítunk, hogy a viszonylag meleg időjárás, az elegendő nedvesség és a napsütés miatt a levegőben lévő pollenek napi koncentrációja növekedni fog”

 

– mondta Jana Lafférsová, a Besztercebányai Regionális Közegészségügyi Hivatal munkatársa.

 

Növekszik az allergiás betegek száma

 

A járóbeteg-rendelők évről évre megtelnek allergiás betegekkel.

 

Jaroslava Orosová allergológus és immunológus szerint a fiatalabbak és az idősebbek egyaránt érintettek az allergiás tünetek megjelenésében.(Képernyőkép: Körkép.sk)

 

 

„Míg száz évvel ezelőtt a lakosság körülbelül egy százaléka volt allergiás, manapság ez már 40-50 százalékra tehető. Az allergiás megbetegedések nagymértékű növekedését tapasztaljuk”

 

– jelentette ki Jaroslava Orosová. A szakorvos szerint a közönséges és az allergiás nátha közötti különbség könnyen észrevehető.

 

Egyre több az allergiások száma. (Kép: bedekerzdravia.sk)

 

„Közönséges” vagy allergiás nátha?

 

Orosová szerint nátha esetén láz és torokfájás is megjelenik az adott személynél, de fáradtságot, valamint izom- és ízületfájdalmat is érezhet. Ezzel szemben az allergiás nátha hosszabb ideig tart, akár több hétig is, és nem jár együtt a kísérő fertőzés jelenségeivel.

 

A pollenallergia csökkenti az életminőséget. Alvászavarokat, fáradtságot vagy hangulati változásokat is okozhat. Ha pedig nem kezelik, a betegség súlyosabb formáihoz fejlődhet.

 

A helyzet romlik

 

Az allergia szempontjából legjelentősebb fajok jelenleg a következők:

  • eper,
  • mogyoró,
  • ciprusfa,
  • kőris,
  • nyárfa,
  • fűzfa,
  • szilva,
  • gyertyán,
  • tölgy.

 

Közegészségügyi Hivatal jelentése szerint jelenleg a gombaspórák (Cladospórium, Alternária, Epicoccum, Stemphylium) száma van növekedőben.

 

 

Körkép.sk/Laky Erzsébet

Forrás: Körkép.sk/Tvnoviny.sk/ Úrad verejného zdravotníctva SR jelentése nyomán

 

Meggyengült az immunitásunk a pandémia miatt, egyre gyűlnek a betegek a várótermekben

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!