Nyitókép: National Geographic

 

Állítólag egészen egyszerű okból lett üreges a húsvéti csokinyulak belseje: a csokoládégyártók szerint sokkal könnyebb így megenni, a helyzet azonban ennél összetettebb.

 

Egyszerűbb megenni, és persze olcsóbb elkészíteni is, mivel sokkal kevesebb csoki kell hozzá, és nagyobb értékűnek tűnik, hisz hiába tudjuk, hogy belül üres, akkor is nagynak látszik.

 

Az első csokinyulakat a 19. században német földön állították elő, ahogy innen ered az ajándékozó húsvéti nyúl is, azonban igazán nagy karriert már a tengerentúlon futott be, számol be róla a National Geographic. 1890-ben egy pennsylvaniai drogéria tulajdonosa reklámcélból egy meglehetősen nagy méretű, embermagasságú csokinyúllal dekorálta üzletét, nagy sikerrel. Ma már évente közel százmillió csokinyúl gördül le a gyárak futószalagjairól, a nagy részük üregesen.

 hirdetes_300x300  

 

Csokinyúl-öntőformák az Elzászi Mézeskalács Múzeumban (Le Musée du Pain d’Epices), a Strasbourg közeli Gertwillerben. Kép forrása: National Geographic

 

 

A második világháború előtt a csokinyulak még tömör csokiból készültek, azonban a háború miatti kötelező takarékoskodás és az egyre nehezebben elérhető alapanyagok arra késztették az előállítókat, hogy újítsanak. Ekkor született meg, kényszerből, az üreges csokinyúl. Tény, hogy egy nagyobb, vastagabb csokoládényulat nehéz elharapni, nehéz megenni, így nyugodtan elmondhatjuk: összetett ok vezetett el a csokinyúl üreges voltához.

 

Eleinte kézzel rázogatták és forgatták a formába öntött, olvasztott csokoládét, ma a csokoládégyárak már géppel teszik ezt, csak a kis kézműves üzemek végzik ma is kézi erővel e folyamatot. Ennek során a csokoládé ideális vastagságú bevonatként rakódik le az öntőforma belső falára, a felesleges csokit kiöntik belőle, majd a teljes hűlést követően óvatosan lefejtik a formát, és csomagolják a kész nyulat.

 

A világ legnagyobb csokinyula 4,2 tonnás volt és több mint 4,5 méter magas, egy brazil csokoládéfesztiválra készült 2017-ben. A legnagyobb, kereskedelmi forgalomban beszerezhető csokinyúl 1 méteres és mintegy 15 kilós.

 

Az nem világos, hogy az emberek elsöprő többsége miért a fülét harapja le először a csokinyúlnak.

 

National Geographic

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!