Nyitókép: Körkép.sk

 

Mottó:

„Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.”  (János 3:16)

 

A gömörpéterfalai plébánia bevezette és rendszeressé tette a szentmiséik és egyéb rendezvényeik közvetítését a legnagyobb közösségi platformon. Most, nagyhét alkalmával az érdeklődő hívők élő adásban követhetik nemcsak a szentmiséket, hanem a passiójátékokat is.

 hirdetes_810x300  

 

 

Mi a passiójáték?

 

A passió, mint ismert, olyan sajátos tárgyú oratórium, amely Krisztus szenvedésének és keresztrefeszítésének története, evangéliumi szöveggel. Első nagy mestere a német Heinrich Schütz, betetőzője Johann Sebastian Bach: Máté és János evangéliuma alapján írt két passiója a műfaj csúcsának számít.

 

Az első magyarországi passiójátékot Fejős Pál rendezte a Heves megyei Mikófalván, 1922-ben. A szereplők mikófalvaiak voltak, de fővárosi színészek is segítettek. A nézőtéren ötezren fértek el, a szereplőgárda pedig kétszáz fős volt, nem számítva a négyszáz tagú énekkart. 1922 áldozócsütörtökétől szeptember 17-ig huszonöt előadáson mintegy huszonötezer ember látta a passiót.

 

A passiójáték tartalma a következő történésekből áll:

 

Bevonulás Jeruzsálembe, Lábmosás, Utolsó vacsora, Krisztus az Olajfák hegyén, Krisztus elfogatása, Péter tagadása, Krisztus kigúnyolása, Krisztus Kaifás előtt, Krisztus Pilátus előtt, Töviskoronázás, Ecce homo, Krisztus ostorozása, Keresztvitel, Keresztrefeszítés, Levétel a keresztről, Krisztus siratása, Sírbatétel, Szent sír.

 

A nagyhéten két esetben adnak elő passiójátékot a római katolikus templomokban. Virágvasárnap a Máté evangéliuma szerintit, nagypénteken pedig a János evangéliuma szerinti passiót adják elő. A szereplők általában hazai, elkötelezett emberek, akik vállalt kötelezettségüket – minden jel szerint – szeretettel csinálják.

 

A passiójáték alkalmából Dr. Juhász Attila plébános szentbeszédet tartott. Kép forrása: Fb live, reprofoto

 

A passiójáték alkalmából Dr. Juhász Attila plébános szentbeszédet tartott, amelynek tartalmáról érdemes pár szót szólni.

 

Az írások beteljesedtek. Amikor feltekintünk a megfeszített Jézusra, azt kérdezzük: Miért ez a szenvedés, Uram? És hát, miért én, miért pont én szenvedek, Uram? Hiszen én jó ember vagyok, nem ártottam senkinek, nem vagyok bűnös ember.

 

De ez nem függ össze. A jó vagy rossz nem függ össze a szenvedéssel. Hiszen láthattuk, Törökországban nagyon sok ember meghalt, akik nem voltak bűnösek. A szomszédban zajló háború napról napra bizonyítja, hogy mennyit szenvednek ártatlan emberek.

 

Miért, mi a válasz?

 

A válasz az emberi gonoszságban van. Az emberi gonoszságnak nincs határa. Nagyot léptünk előre a kultúra és a műszaki fejlődés terén, de az emberi gonoszság megmaradt nekünk.

 

Kép forrása: Fb live, reprofoto

 

Itt is ez történt: Feszítsd meg! – zúgta a nép. Jézus engedelmes volt, engedelmessége – az evangéliumok szerint – az emberiség üdvössége lett. Jézus nem szállt le a keresztről, kitartott a szenvedésben. Ezt vállalni kellett, ezzel óriási dolgot tett. Megmutatta a hit erejét, megmutatta, hogy a szenvedés valójában szeretetet jelent, amire minden további tanítását építette.

 

Az atya beszélt arról is, hogy ma az embereket megtévesztik a jó és a rossz fogalmát illetően. Azt mondják nekik, ti vagytok Isten, ti mondjátok meg, mi a jó és mi a rossz. Ez farizeus álláspont, ez után következik mindig a Feszítsd meg! – ezt kell felismernünk, ez váltja ki a szenvedést.

 

Mede Géza

forrás: videófelvétel a passióról (Facebook.com)

Wikipédia

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.