Nyitókép: Getty Images

 

A fiatalok csaknem 90 százaléka határozottan vagy inkább egyetért azzal a véleménnyel, hogy a munkának boldoggá kell tennie az embert. Ez a Fiatalok és a munkaerőpiac című felmérés eredményeiből következik, amelyet a Szlovák Ifjúsági Tanács 702 fős mintán végzett az Országos Oktatási és Ifjúsági Intézet (NIVaM) számára.

 

A munka, mint szükséglet és kötelezettség

 

Az adatokat a Focus ügynökség 2022. október 21. és november 6. között gyűjtötte össze 18 és 29 év közötti fiatalok reprezentatív mintáján.

 hirdetes_300x300  

 

A megkérdezettek több mint 80 százaléka egyetértett azzal, hogy a munkanélküliek lustává válnak, 73 százalékuk pedig azon a véleményen van, hogy az embernek munkára van szüksége ahhoz, hogy tehetségét, képességeit maradéktalanul kibontakoztassa.

 

A válaszadók 62 százaléka a munkát a társadalommal szembeni kötelezettségünknek minősítette. A fiatalok csaknem 60 százaléka szerint a legjobb úgy pénzt keresni, hogy közben nem kell dolgozni. A válaszadók 54 százaléka azonban megalázónak minősítette azt, ha az ember anélkül kap pénzt, hogy nem dolgozik meg érte.

 

Eltérő vélemények

 

A fiatalok hozzáállása viszonylag megosztott abban a kérdésben, hogy a munka legyen-e az első helyen, még akkor is, ha ez kevesebb szabadidőt jelent.

 

Ezzel az állítással 51 százalék határozottan vagy inkább értett egyet, míg 49 százalék határozottan vagy inkább nem értett egyet. A válaszadók pontosan fele értett egyet azzal, hogy a munka az egyetlen módja az elismerés és megbecsülés elnyerésének, míg 50 válaszadó nem értett egyet vele. A válaszadók kétharmada nem értett egyet azzal a ténnyel sem, hogy a munka csak pénzkereseti eszköz, más haszonnal nem jár.

 

A válaszadók 34 százaléka értett egyet ezzel az állítással, míg leggyakrabban alap- vagy befejezetlen végzettségűek, magyar nemzetiségűek, munkanélküliek, valamint idegen nyelvet nem beszélők voltak köztük.

 

Azt a választ, miszerint a munka csak pénzszerzési eszköz, gyakrabban jelölték meg azok a válaszadók, akiknek nem volt ifjúsági szervezetben való munkavégzési tapasztalatuk, valamint azok, akik az elmúlt 12 hónapban nem vettek részt oktatási tevékenységben, vagy részmunkaidőben dolgoznak, még akkor is, ha már nem tanulnak.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!