Nyitókép forrása: pixabay.com

 

2023 januárjában 3859 germek született Szlovákiában a Szlovák Statisztikai Hivatal adatai szerint, ami rendkívül alacsony érték, ráadásul egy hosszabb ideje fennálló trend eredménye. Minden jel arra utal, hogy Szlovákiában 1918 óta nem látott demográfiai mélyvölgy alakul ki idén.

 

Már a tavalyi év is katasztrofális volt a Štandard cikke szerint. Akkor 52 668 gyermek született az országban, ami alig volt több, mint 2002-ben, ami Trianon óta a legrosszabb születési adatokat produkálta. A trend nem tört meg, és minden jel szerint

 

idén minden korábbi negatív rekordot meg fogunk dönteni.

 

Nemcsak arról van szó, hogy a január kivételesen rossz volt, hanem arról, hogy már öt éve határozottan lefelé zuhannak a gyermekvállalási mutatók, az elmúlt hónapok adatai pedig a trend gyorsulását mutatják.

 hirdetes_810x300  

 

Januárban 3859 gyermek született, egy hónappal korábban 3971, novemberben 3894. Lényegében négy hónapja havonta 4 ezernél kevesebb gyermek születik, pedig a korábbi években még a legkevesebb napból álló februári hónapban sem került az élveszületések száma 4 ezer alá. 2022 és 2021 januárjaiban 4400, illetve 4600 körül volt a gyemekszületések száma.

 

Arányaiban nézve a tavalyi és az idei januári adatok között 12 százalékos zuhanás figyelhető. Ha 2021 januárjáig megyünk vissza, a völgy -17 százalékos.

 

Ha Szlovákiában a januárban tapasztalt trend lesz a mérvadó, akkor idén összesen mindössze 46 ezer új, bennszülött lakója lesz az országnak, ami történelmi negatív rekord lenne – először süllyedne a szám 50 ezer alá.

 

Persze, semmi sincs még kőbe vésve, a nyári hónapokban általában több újszülött jön a világra.

 

Trianon óta Szlovákiában a legrosszabb év e tekintetben 2022 volt, akkor 50 841 gyermek született. Ez még a háborús éveknél is szörnyűbb statisztikát mutat.

 

Ráadásul nem csak a gyermekvállalási mutatók esnek. A házasságkötések száma is egyre gyengébb. Januárban ugyan viszonylag kevés esküvőt tartanak, de a korábbi évek januárjaiban megszokott esküvőszám idén a felére esett vissza. Mindeközben meredeken emelkedik a válások száma.

 

Érdekes, hogy a szlovák sajtóban csak a konzervatív portálok kongatják emiatt a vészharangot. A liberális mainstream különösebben nem foglalkozik a demográfiai drámával, leginkább azért, mert politikai kegyeltjeiknek nem épp a családpolitika az erősségük. Ráadásul a mainstream magáévá tette azt a nyugati politikát, miszerint a demográfiai fogyást majd migrációval megoldják. Az is érdekes szempont, hogy pont a liberálisok indítottak médiakampányt az OĽANO családtámogatási csomagja ellen, pedig nem álltunk messze tőle, hogy egy rendszerszintű intézkedés szülessen a demográfiai hanyatlás feltartóztatására. Erre viszont nem került sor, ráadásul a családok a mai napig kvázi feketelistán vannak a liberális erőtérhez tartozó agytrösztöknél, akik a legtöbb családokat érintő intézkedést minimum kritikusan, de a legtöbb esetben ellenségesen kezelik.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!