Nyitókép: Seznam Zprávy

 

Külföldi fegyveres erőknél való engedély nélküli szolgálat és fosztogatás bűntettének megalapozott gyanúja miatt nyomozás indult egy 2022. március végén Ukrajnában harcoló cseh önkéntes ellen Csehországban. Előreláthatóan kivételesen súlyos büntetés vár rá.

 

Martin Bílý államügyész a prágai Legfőbb Ügyészségtől azt közölte: egy természetes személy ellen folyik büntetőeljárás külföldi fegyveres erőknél való engedély nélküli szolgálat és a katonai műveletek területén elkövetett fosztogatás bűntettének elkövetése miatt.

 

A Seznam Zprávy honlap szerint a szóban forgó férfi a huszonhat éves Filip Simon, aki tavaly tavasszal a Kárpáti Szics (Karpatszka Szics) ukrán önkéntes zászlóaljban harcolt. A férfi 2022. június végén bevallotta, hogy lopott azokból az elhagyatott házakból, amelyeket neki és egységének kellett volna megtisztítania az orosz csapatoktól. A gyanú szerint például egy Gucci szemüveget és több ezüstrudat is eltulajdonított.

 hirdetes_810x300  

 

„Semmi olyat nem tettünk, amit más ne tett volna meg. Utólag belátom, hogy valószínűleg hülyeség volt”

 

– kommentálta a rablás tényét Simon. Az egység, amelyben a férfi állomásozott, azonban elhatárolódott a cseh önkéntes tettétől. A Kárpáti Szics szóvivője, Vaszilina Nakonecsna elmondta, hogy kategorikusan elítél mindennemű fosztogatást.

 

Tomáš Gřivna, a prágai Károly Egyetem Jogi Karának Büntetőjogi Tanszékének vezetője rámutatott, hogy a cseh jog szerint a fosztogatás súlyos bűncselekménynek számít. Hozzátette: a kiróható büntetés alsó határa nyolc év, a felső határ húsz év. Csehországban 1997 óta senkit sem ítéltek el ilyen bűncselekményért.

 

Körkép.sk, Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.