Nyitókép: SITA

 

Több Szlovákiában működő kiskereskedelmi lánc azt tervezi, hogy a következő években leállítja a ketreces tojás értékesítését. Tomáš Bezák, a Lidl Szlovákia cég szóvivője a SITA hírügynökségnek elmondta, hogy a Lidl kiskereskedelmi lánc 2025-ig leállítja a ketreces tenyésztésből származó friss tojás értékesítését, és ugyanez vonatkozik a saját márkás termékek összetételére is.

 

A COOP Jednota szóvivője, Jana Kuklová elmondta, hogy a COOP Jednota kiskereskedelmi hálózatban szlovák beszállítóktól származó tojást árulnak. Szerinte a szénlábnyom csökkentése ökológiai momentum is egyben, amely nem elhanyagolható. Kuklová szerint azzal, hogy regionális tenyésztőktől vásárolnak tojást, hozzájárulnak az élelmiszer-szállítás szénlábnyomának csökkentéséhez. Hosszú távon csökkentik a ketreces gazdaságokból származó tojások arányát portfóliójukban, és olyan tevékenységeket fejlesztenek ki, amelyek támogatják a más gazdaságokból származó tojások termelését. A COOP Jednota saját márkáinak portfóliójában régóta szerepelnek az alomtenyésztésből és szabadtartásból származó tojások.

 

 hirdetes_810x300  

A Kaufland kiskereskedelmi lánc közölte, céljuk, hogy legkésőbb 2025-ig felhagyjanak a ketreces tenyésztésből származó tojás vásárlásával és értékesítése.

 

Tomáš Šudík (OĽaNO) azzal a javaslattal állt elő, hogy 2029-től tiltsák be a tojótyúkok ketreces tenyésztését Szlovákiában. Így ötéves átmeneti időszakot vezetnének be a meglévő ketreces tojótyúkok esetében. A parlamentnek azonban nem volt ideje a májusi ülésen első olvasatban megvitatni a törvényjavaslatot.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!