Nyitókép: Körkép.sk

 

A római katolikus egyház idén június 8-án ünnepelte az Úr napját, amely Krisztus Szent Testének és Vérének – vagyis az Oltáriszentségnek (Eucharisztia) főünnepe. Ezt az ünnepet mindig a Szentháromság vasárnapját követő csütörtökön tartják.

 

Az Úr napi szertartáshoz nagyon szép körmenet kapcsolódik: a pap kezében az Oltáriszentséggel kilép a templomból, és hívőközösségével együtt végigvonul a település utcáin.

 

 hirdetes_300x300  

 

 

Jelen alkalommal úgy tűnt, eső mossa majd szét e néphagyományokkal is rokonító keresztény ünnepet, mert délelőtt ugyan még napfényes időnek örülhettünk, ám délutánra komoly mennydörgéssel, villámlással kisebb eső érkezett, és sejteni sem lehetett további intenzitását. Ám Medárd csupán megtréfálta a hívőközösséget, mert a körmenet idejére a felhők közül már elővillantak a ragyogó napsugarak. Így az égiek is hozzájárultak a szertartás szépségéhez. 

 

A komáromi a Szent András-bazilikában 18.00 órakor kezdődött az Úr napi latin-magyar-szlovák nyelvű ünnepi szentmise, melyet Kiss Róbert kanonok, komáromi esperes-plébános és Štefan Gago káplán celebráltak. 

 

 

Az Úr napját közel nyolcszáz éve IV. Orbán pápa alapította, melyet – szinte szakadatlanul – leginkább a magyar nyelvterületeken ápoltak.

 

 

A bibliai tanítás szerint Jézus nagycsütörtökön, az utolsó vacsorán tett ígérete szerint az általa megtört kenyér és megáldott bor színe alatt örökre velünk maradt, és az átváltoztatás e misztériumát az apostolaira hagyományozta: „Ezt cselekedjék az én emlékezetemre”.


Tehát napjainkban is, a szentmise során, az átváltoztatáskor, a kenyérből Krisztus valóságos teste, míg a borból valóságos vére lesz.

 

A komáromi a Szent András-bazilika Úr napi szentmiséjén a hétköznap ellenére nagyon sokan vették részt, ami egyaránt tükrözi a keresztény és népi hagyományok erősségét. A szentmisét követően került sor az Úr napi körmenetre, s ahogy említettük, az egyházi méltóságok és a hívők elindultak a templomból, végigvonulva a belváros utcáin. 

 

 

A menet elején gyermekek haladtak, többen elsőáldozási fehér ruhácskájukban, akik kosárkáikból virágszirmokat szórtak az úttestre, hogy az Úr feldíszített útvonalon haladhasson végig. A menet négy, virágokkal, zöld ágakkal, szentképekkel feldíszített stációnál – jelen esetben utcai oltárnál állt meg, amelyeknél a pap az evangéliumból olvasott fel, és áldását adta a közösség tagjaira.

 


E templom falain kívül történő úrnapi körmenet hangulatával, díszítő elemeivel a legünnepélyesebb hitvallásnak tekinthető.

 

Az ötvenes-hatvanas években faluhelyeken még gyönyörű, zöld ágakból font sátrakat állítottak fel az utcai oltároknak, egy-egy szent szobránál, vagy a Krisztus-keresztek mellett.

 

 


Az egyházi szertarás e külső formája a nyolcvanas évek végére azonban eltűnt, de a rendszerváltást követően egyre több településen újraéledt.

 

A jelenlegi körmenet ünnepélyességét a nemesócsai OCHA fúvószenekar emelte, akik a legismertebb katolikus egyházi népénekek dallamaival kísérték végig a sokaságot.

 

A komáromi ünnepségen a Nádor utca és a Megye utca Krisztus Szent Testének és Vérének főünnepére virágszőnyeggel, virágdísszel vált varázslatossá, s mindez a résztvevők lelki gazdagodását is szolgálta. 

 

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.