Nyitókép: SITA

 

Szemtanúk arról számolnak be, hogy újra megjelent a barnamedve a Besztercebányai kerület déli részén, a Medves-hegy körzetében. Gombázók látták a medvét, vagy arra utaló nyomokat, de beszámolók szerint a Ceredből Salgótarjánba vezető közút mellett is felbukkant. A lakosság nyugtalan.

 

Mit kell tudnunk a medvéről?

 

 hirdetes_300x300  

A barna medve élettere Szlovákia területén jellemzően a Magas- és Alacsony-Tátra körzetére és a Szlovák Paradicsomra korlátozódik. Egy idő óta viszont túlszaporulat jelentkezett, ami megváltoztatta a medvék életét. Természetszerűleg kiterjesztették az életterüket, amit a táplálék utáni kutatás jellemez. Eddig nem használt útvonalakon barangolnak, és bemerészkednek a településekre is. Így az emberrel is közvetlen kapcsolatba kerülnek, amiről sok beszámoló szól.  

 

A medve Magyarország mai területéről az 1850–1860-as években kipusztult. 2014 elejétől vált újra állandóvá a jelenléte Salgótarján környékén, a Karancs–Medves vidékén. A felvidéki erdőségekből vélhetően az Ipoly-völgyön keresztül jut el a megtelepedésre alkalmas hazai élőhelyekre.

 

Mivel táplálkozik a medve? 

 

A barna medve bármelyik napszakban aktív lehet, de rendszerint reggel és este táplálkozik, a nap többi részét pedig fedezékében tölti. Ehhez többnyire egy mélyedést ás magának, és belefekszik. Több száz kilométert is bekóborol egy év alatt, mindig az adott évszakban legtöbb táplálékot kínáló területeket keresve. 

 

A barna medve tipikus mindenevő. Megeszik gyakorlatilag mindent, legyen az fű, gomba, gyökér, erdei gyümölcs, rovar, kisemlős vagy szarvas méretű zsákmány. Nyáron elsősorban növényeket, terméseket és hagymákat fogyaszt, ősszel gyümölcsöket, almát, vadalmát, körtét, vackort, szilvát, kökényt, de szereti a gabonát is.

 

A lakosság körében a nyugtalanság legfőképpen abból fakad, hogy a medve váratlan helyeken bukkan fel. Mivel az évnek ez a szakasza már elegendő táplálékot kínál nekik, így a veszélyességük is kisebb. Mindamellett kerülni kell a felelőtlen cselekedeteket a velük való esetleges találkozáskor.

 

Fontos az észlelt medvejelenlétet bejelenteni a hatóságoknál, mint ahogy fontos a lakosság folyamatos tájékoztatása is a hatóságok részéről. 

 

Soha nem tudhatjuk!

 

Mede Géza

Megosztás:
Címkék: barnamedve Medve Medves

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 95 olvasónak tetszik ez a cikk.