Nyitókép: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY via REUTERS

 

Több mint tízezer orosz katona kapott jutalmat ellenséges haditechnikai eszköz megsemmisítéséért vagy elfogásáért az ukrajnai „különleges hadművelet” kezdete óta – közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

 

A tárca beszámolója szerint tavaly 7064 katonát jutalmaztak 11 586 ukrán és nyugati haditechnikai eszköz megsemmisítéséért, az idei év öt hónapjában pedig 3193-at 4145-ért.

 

„A kifizetés, amelyet a katonák személyes bankszámlájára utalnak át, a katonai egységek parancsnokainak utasítása alapján történik. Mindemellett nincs semmilyen korlátozás a katonáknak történő kifizetésekben amiatt, hogy korábban hány ellenséges haditechnikai eszközt semmisítettek meg.”

 

– hangzott a moszkvai katonai tárca tájékoztatása. A minisztérium szerint idén az orosz katonák 300 ezer rubelt kaptak 45 ukrán helikopter és 71 repülőgép mindegyike után. Ugyancsak 300 ezer rubel járt az összesen 15 Tocska-U taktikai rakétarendszer-indítóállvány és HIMARS sorozatvető megsemmisítéséért. A haditengerészek hat tengeri drónnak a Krím térségében történt megsemmisítéséért egyenként 200 ezer rubelt kaptak. A tárca szerint a zaporizzsjai és a dél-donyecki hadvezetés most szervezi a kifizetéseket, amelyek azoknak a katonáknak járnak, akik német Leopard harckocsikat, valamint amerikai és más NATO-országok által gyártott páncélozott járműveket semmisítettek meg.

 hirdetes_300x300  

 

A tárca azt követően tette közzé jelentését, hogy Vlagyimir Putyin haditudósítókkal folytatott találkozóján kifogásként merült fel, hogy a megsemmisített Leopardokért még nem fizettek jutalmat. Az orosz elnök akkor megígérte, hogy tisztázni fogja a helyzetet.

 

A nyugati haditechnika megsemmisítésének honorálására az orosz üzleti és kulturális élet képviselői részéről is érkeztek felajánlások.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!