Nyitókép: bigstockphoto.com

 

Valószínűleg sokan már eldöntöttétek, hol töltitek az idei nyári vakációjukat. Akinek nincs fizetett szálláshelyük teljes ellátással, azok bizonyára aggódnak amiatt, hogy mi vár rájuk álmaik úti céljában. Mindannyian tudjuk, hogy az élelmiszerárak emelkedtek, ezért jogosak az aggodalmak. Lássuk, mi a helyzet Horvátországban, ahová idén nyáron is nagy számban látogatnak el szlovák állampolgárok.

 

Az euró bevezetése nem okozott ársokkot

 

Az év elején sok helyen olvashattunk a horvátok tiltakozásáról, mert az euró bevezetése az országban állítólag soha nem látott áremelkedéseket okozott a boltokban. Ez azonban nem teljesen igaz, és valójában ugyanúgy nőttek az élelmiszerárak, mint más országokban. A nyaralókat azonban kellemetlen meglepetés érheti az éttermekben az ételek árai miatt. Hozzá kell azonban tennünk, hogy Horvátországban is eltérőek az árak attól függően, hogy hol található az étterem. Lássuk!

 hirdetes_810x300  

 

Új járat indult Pozsonyból az Adriai-tengerhez. Montenegró olcsóbb, mint Horvátország

 

A jól ismert vodicei üdülőhelyen néhány étterem már közvetlenül a tengerparton megkezdte működését. Például egy tengerparti grillbárban szinte alig találni 10 euró alatti ételt.

 

  • Grillezett csirke grillezett zöldségekkel 12,50 euró.
  • Grillezett hal (kétszemélyes adag), mely minőségi tengeri sügért, tintahalat, tonhalat és Kovač halfilét tartalmaz, grillezett zöldségekkel és sült krumplival együtt 39,50 euró.
  • A csevapcsicsa (250 gramm) lepinja nevezetű házi kenyérrel, ajvárral és hagymával 11,50 euró.
  • Egy 180 grammos marhahúsburger 8,50 euróba kerül.
  • Egy presszókávéért például 1,73 eurót kell fizetni, fél liter csapolt sörért pedig 3,73 eurót (csak emlékeztetőül, hogy a sör Horvátországban általában drága).

 

Ilyen árak vannak Vodicében, a tengerparton. Vannak önkiszolgáló éttermek is, ahol alacsonyabbak az árak, de a belvárosban az árak még magasabbak. A több kilométer hosszú tengerparton végigsétálva, például a közeli Srimában az árak akár 30 százalékkal is alacsonyabbak lehetnek. Azokban az éttermekben, amelyek nem közvetlenül a tenger mellett vannak, meglehetősen kedvező áron lehet ebédelni.

 

Az apartmanban való étkezés okkal olcsóbb

 

Nyilvánvaló, hogy a legtöbb turista inkább apartmanban száll meg. Az áraik nagyon eltérőek, és elsősorban a tengertől való távolságtól függenek. Tehát egy hálószobás, konyhás és teraszos apartman 50-80 euróba kerül éjszakánként. Ehhez persze hozzá kell adni az étkezésre szánt költséget is.

 

A hipermarketekben az ételek és italok árai a már említett sör kivételével hasonlóak a szlovákiai árakhoz. Nézzünk meg néhány példát:

 

  • Egy kilogramm gouda sajt 5 euró körül mozog, míg kemény sajtot 10 euróért is lehet kapni.
  • Reggelire érdemes joghurtot venni, kilogrammonként nagyjából két euróba kerül.
  • A szalámi is kilogrammonként hat eurótól több mint 20 euróig terjed.
  • A zöldségek árai hasonlóak, mint nálunk.
  • A húsárak is szlovákiai szinten vannak, például egy kilogramm lapockát 4 euróért vagy 1 kg marhacombot 8 euróért lehet venni.
  • A friss hal ára a piacon 5-10 euró, és közvetlenül a piacon megtisztítják őket.

 

Azoknak, akik nem szeretnének főzni…

 

Szinte a hipermarketek mindegyikben lehet frissen főtt ételeket vásárolni, amiket becsomagolnak, hogy a turisták azt a saját apartmanjukban tudják elfogyasztani. Az ételek választéka többnyire igen változatos, áraik pedig nagyon vonzóak.

 

  • A nagyon gazdag bableves kilogrammja 6 euró, a gulyásé 10 euró, a frissen sült halé pedig 10-15 euró.
  • Egy kilogramm fiatal sült malac 20 euróba kerül, a sült hasaalja pedig 15 euró körül mozog. A csirke még ennél is olcsóbb.
  • Ezenkívül nagy választékban kínálnak köreteket, például sült burgonyát, rizst, burgonyapürét és hasonlókat, valamint sokféle salátát.

 

A végére csak egy rövid következtetés. A nyaralás lehet drága is és olcsó is. Rajtunk múlik, hogy kiválasszuk a számunkra legmegfelelőbbet.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.