Nyitókép: Getty Images

 

A szlovákiai polgárok hozzávetőleg 70%-a tervez idén nyári vakációt. A 2020 és 2022 közötti pandémiás szünet után növekszik a külföldre nyaralni utazó polgárok száma. A szlovákiai polgárok kevesebb mint fele tervez európai strandokon nyaralni, míg a lakosság harmada Szlovákiában marad. A megkérdezettek másik harmada nem tervez nyaralást – derült ki egy 1000 fős mintán végzett reprezentatív felmérésből, amelyet a Go4insight ügynökség végzett.

 

„Az elmúlt nyári szezonok után, amikor az utazásra befolyással volt a koronavírus-járvány, a nyaralási tervek sokkal konkrétabbak, mint a 2020–2022-es években. Szlovákia teljes lakosságának 21%-a foglalt már le, illetve fizetett be nyaralást, ami a nyári vakációt tervezők közel harmadát jelenti. A szlovákok további 17%-ának van konkrét terve az idei nyár eltöltésével kapcsolatban”

 

– mondta Rastislav Kočan, a Go4insight munkatársa.

 

 hirdetes_810x300  

A legnagyobb arányban (31%) azok vannak, akik terveznek nyári vakációt, de még semmilyen módon nem sikerült megszervezniük vagy alaposan átgondolniuk. A potenciális nyaralók fele még mindig bizonytalan a nyaralását illetően. Míg a korábbi években a bizonytalan járványhelyzet nehezítette a döntéshozatalt, addig idén a magas infláció és a reáljövedelmek csökkenése befolyásolja a döntéseket.

 

A legtöbb esetben a gyermekes családok terveznek nyári vakációt. Ők azok, akiknek már van lefoglalt, vagy kifizetett nyaralásuk (összesen a családok 22%-a) van. Éppen ellenkezőleg, többnyire a 60 év felettiek nem terveznek nyaralni.

 

Ezen a nyáron a dél-európai strandok a legnépszerűbbek. A teljes lakosság 14%-a az idei nyári szezonban Horvátországba készül kirándulni, így vitathatatlanul a legnépszerűbb külföldi úti célnak számít.

 

A szlovákiai polgárok nagy számban utaznak idén Olaszországba (7%), de Görögország (7%) és Törökország (7%) iránt is nagy az érdeklődés. Az emberek körülbelül ugyanakkora arányban terveznek Szlovákiában nyaralni, mint 2022-ben. Szlovákia lakosságának harmada tervezi otthon tölteni a nyári vakációt, így Szlovákia a szlovákiai polgárok leggyakoribb nyári úti célja.

 

A felmérés a Szlovák Köztársaság 15 és 79 év közötti lakosságának körében végezték, személyes és online megkeresések kombinációjával.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!