Nyitókép: Getty Images/iStockphoto

 

2023. szeptember 1-jétől bevezetik a harmadik testnevelésórát az általános iskolákban. A parlamenti képviselők szerdán újból jóváhagyta az oktatási törvény módosítását, ugyanakkor elutasították Zuzana Čaputová államfő megjegyzéseit, aki megvétózta a jogszabályt. Az elnök asszony azt javasolta, hogy a törvénymódosítás hatályba lépését halasszák el 2025-re. A halasztás csak azokra az iskolákra érvényes, amelyek nem rendelkeznek tornateremmel, illetve az egyházi iskolák negyedik évfolyamára.

 

A test- és sportnevelés az általános iskolákban heti három órában, a középiskolákban heti két órában lesz kötelező tantárgy.

 

Kivételt képeznek azok az általános iskolák, amelyeknek ötnél kevesebb osztálya van, mivel feltételezhetően nincs tornatermük.

 hirdetes_300x300  

 

„A szóban forgó jogszabály lehetővé teszi, hogy az iskolák a minimális tartományon felüli test- és sportnevelést oktassanak, például a szabad (diszponibilis) óraszám emelésével” – áll az újra jóváhagyott rendelet indoklásában.

 

A tornateremmel nem rendelkező iskolák esetében 2023. augusztus 31-től elhalasztják a plusz tornaóra bevezetését a hiányzó iskolai infrastruktúra kiépítése miatt. Az új jogszabály 2025. szeptember 1-jétől vonatkozik rájuk. Ugyanígy az egyházi iskolák negyedik évfolyama számára is eltolódik a harmadik tornaórára vonatkozó jogszabály hatályba lépése, ugyanis nekik csak egy szabad órájuk van, amit elsősorban a hittanra fordítanak.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.