Nyitókép: SITA-kollázs

 

Ján Orosch érsek lett a 11. alkalommal meghirdetett Év Homofóbja anti-díj gyertese. Ahogy az Emberi Jogok Intézete civil szervezet sajtóközleményben beszámolt róla, idén először ítélték oda a Szivárványos Egyszarvú díjat is, amely az Év Homofóbja anti-díj ellentéte. Az első győztes Vojtech Klinec, a Vojtík z Detvy művésznéven fellépő roma tinédzser lett.

 

„Az Év Homofóbja és a Szivárványos Egyszarvú díj nyertesét elválasztó szakadék társadalmunk állapotát jelzi. Orosch érsek szavait olyan felháborodás fogadta, többek között a hívek körében is, hogy de facto bocsánatot kellett kérnie értük. Mindez azt mutatja, hogy a közbeszéd középpontja a tolerancia helyett az LMBT-emberek elfogadása felé tolódott el az évek során”

 

– mondta Peter Weisenbacher, az Emberi Jogi Intézet igazgatója.

 

 hirdetes_300x300  

A Tepláreň bárral kapcsolatos kijelentések

 

Orosch érsek a Nagyszombati Egyházmegye papjaihoz intézett körlevélben még tavaly, a Tepláreň bárban történt lövöldözés után azt kérdezte, hogy az intézmény látogatói „tényleg mind ártatlanok-e”, milyen gyakran ellenőrizték ott a tizennyolc év alattiakat, és hányszor volt drogellenes razzia a bárban.

 

„El tudom képzelni, hogy még egyszer sem volt ott ellenőrzés. Mert homofób cselekedetnek tekintenék” – írta Orosch a körlevélben.

 

A további jelöltek és kijelentéseik

 

Az Év Homofóbja anti-díj jelöltjei között volt Mária Bartalos egykori színésznő is a „melegek és leszbikusok olyanok, amit Isten káosznak nevezett” kijelentéséért, valamint Igor Matovič, az OĽaNO elnöke is, aki azt mondta: „Az LGBTIQWERTZUOPASDFHJKYXCVBNM+ aktivisták … azt mondják a gyerekeknek, hogy fütyivel is lehetnek lányok”.  

 

Jozef Mikloško gyermekjogi biztos szintén jelölést kapott a „Nincsenek előítéleteim, de meg vagyok győződve arról, hogy a gyerek nem tartozik homoszexuális kapcsolatba” kijelentéséért.

 

Az utolsó jelölt Milan Kuriak, az OĽaNO képviselője volt, aki a szivárványcsaládokról azt mondta: „Toleráns vagyok, de nem támogatom az Úristen elleni perverziókat”.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!