Nyitókép: LPD Wien via Krone

 

Szabadlábra helyezték Ausztriában azt a 14, 17 és 20 éves iszlamistát, akiket a bécsi szivárványos felvonulás elleni merénylet előkészítésével vádol az ügyészség. A migrációs hátterű fiataloknak mindössze egy „deradikalizációs“ programban kell részt venniük az „Új Kezdet” (Neustart) nevű sokatmondó egyesületnél. A sankt-pölteni ügyészség panaszt nyújtott be az ítélet ellen, így az ügy még nincs teljesen lezárva.

 

Markus Sommerauer, a 17 éves vádlott ügyvédje elmondta, hogy az osztrák terrorelhárítás tulajdonképpen nem létező bizonyítékokra hivatkozik:

 

„Itt olyat állítanak, ami nincs is. Soha nem tervezett senki terrortámadást.”

 

 hirdetes_300x300  

Sommerauer azt is elmondta, hogy védencét, és annak három évvel fiatalabb testvérét a rendőrség kommandós egysége „durva” módon keltette szombat délben (!), ám a házkutatás során nem találtak lőfegyvert, mindössze airsoft-fegyvereket, késeket, kardot és fejszét (ami szerinte nem fegyver; az „ártatlan” játékszerekről készült felvételt a nyitóképen lehet megtekinteni; megj.) tudtak lefoglalni, amelyek a 14 éves ágya alá voltak rejtve. Hozzátette: nincs bizonyíték arra, hogy a vádlottak kapcsolatban állnának az Iszlám Állammal. Az osztrák terrorelhárítás ellenben azt állította, hogy a 17 éves iszlamista „Abdullah” néven csetelt egy tízfős csoportban. Sommerauer azonban azt elismerte, hogy védence egy 15 éves ukránnal csetelt, akivel az ukrajnai háborúról beszélgettek, majd amikor az ukrán egy iszlám államos logót küldött neki, a megszeppent „Abdullah” menten letiltotta.

 

Az ügyvéd szerint az a vád sem állja meg a helyét, hogy a 17 éves vádlott egy AK-47-es gépkarabély vásárlását tervezte volna. Azt állítja, hogy a fiú családja nem vallásos, sőt, az apa nem is muszlim. Ennek azért finoman szólva is ellentmond, hogy a másik, 14 éves vádlott azt mondta, hetente ötször imádkozik és vallásosnak tartja magát. Az LMBTQ-közösség tagjairól pedig úgy nyilatkozott, hogy „tulajdonképpen nem” bírja őket. A Kronen Zeitung osztrák napilap megjegyzi, hogy az iszlamisták ügyvédje rögtön javított, és azt mondta: a 14 éves fiú ezt nem úgy gondolta és még tanul, fejlődik…

 

Körkép.sk, Krone nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!