Nyitókép: Getty Images/iStock

 

A szlovákiai polgárok több mint 30%-a idén nem megy kirándulni, míg mások egyelőre nem döntöttek. Ennek oka az emelkedő árak és a magas infláció. Ezzel szemben az emberek 44%-a biztosan elmegy nyaralni nyáron. A szlovákok negyede külföldre szeretne menni, leggyakrabban 7–10 napra. A válaszadók mintegy 40%-a az országban nyaral, és egy kicsit rövidebb ideig, 4–6 napig. Ez következik abból a felmérésből, amelyet a STEM/MARK ügynökség készített a Home Credit társaság számára ez év május-június fordulóján.

 

Az idei helyzet a jelentős áremelkedéssel párosulva azt is befolyásolja, hogy a szlovákok mennek-e egyáltalán nyaralni, hova és mennyiért.

 

„Mint a legutóbbi felmérésből kiderült, a jelenlegi drágulás az oka annak, hogy 10 szlovákból 4 nem megy idén külföldre nyaralni. További 15% mondta azt, hogy rövidebb időre mennek kirándulni, 14%-uk maguk gondoskodnak az étkezésről, 9 százalékuk pedig egyáltalán nem megy nyaralni a drágulás miatt. A megkérdezettek 22 százalékának azonban a magasabb árakkal kapcsolatos jelenlegi helyzet nincs hatással a nyaralási terveire”

 

 hirdetes_300x300  

– magyarázta Jaroslav Ondrušek, a Home Credit elemzője.

 

A legtöbb nyaraló 1200 euró alatti összegből tervezi eltölteni a nyári szabadságát, de sokan még ennél is lényegesen kevesebbet terveznek költeni. A legnagyobb csoport, a válaszadók közel negyede 401-től 800 euróig szeretne beleférni az üdülési költségvetésbe. A szlovákok ötöde még többet szeretne spórolni, és 400 eurónál kevesebbet kíván költeni a teljes nyaralásra. További ötödük 1201 és 2000 euró közötti összeget szeretne költeni, a szlovákok három százaléka pedig több mint 4000 eurót fizet a nyári vakációért.

 

„Az idei és a tavalyi nyaralás költségeit összevetve a válaszadók 44%-a mondta azt, hogy megközelítőleg azonos szinten lesznek. 25%-uk kicsit többet, a válaszadók 16%-a pedig lényegesen több kiadást vár. Ezzel szemben az emberek 15%-a azt tervezi, hogy kevesebb pénzt költ”

 

– tette hozzá Ondrušek.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!