Nyitókép: PAP/Albert Zawada

 

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök megismételte, hogy országa nem fogja jóváhagyni az Európai Unió által javasolt új migrációs politikát, amely a migránsok tagállamok közötti kötelező elosztását tartalmazza- ezt a Pozsonyban tartott V4-es csúcstalálkozón közölte.

 

Morawiecki Ľudovít Ódor szlovák, Petr Fiala cseh és Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel folytatott megbeszélést, amelynek középpontjában Ukrajna támogatása, a gazdasági együttműködés, az európai politika, a biztonsági kérdések, valamint a július 1-jén kezdődő cseh V4-elnökség prioritásai álltak.

 

Morawiecki aláhúzta:

 hirdetes_810x300  

 

„Egyértelműen az EU külső határainak védelmét követeljük. (…) Nem fogadunk el semmilyen kvótát vagy a migránsok elosztását.”

 

A lengyel miniszterelnök azt mondta, hogy a migrációs politika „egy szuverén ország egyik kulcsfontosságú tulajdonsága”. Hozzátette, hogy Lengyelország nem fogadja el, hogy „migrációs politikáját más mechanizmusoknak rendeljék alá, vagy más országok érdekeit szolgálják”. Azzal érvelt, hogy ha Lengyelország ilyen szabályokat hagyna jóvá, „előbb vagy utóbb nagy, ellenőrizetlen illegális migrációs hullám indulna meg különböző országokból”.

 

 

Mint mondta, a varsói kormány korábban már szembesült olyan helyzettel, amikor Oroszország és Fehéroroszország mesterségesen keltett migrációval próbálta „destabilizálni Lengyelországot”.

 

Morawiecki kijelentette, hogy még ebben a hónapban javaslatot fog tenni egy olyan „EU-s migrációs politika kialakítására, amely az egész blokk számára előnyös, és tiszteletben tartja a tagállamok – köztük Lengyelország – szuverenitását a migrációs kihívásokra adott válaszok során”.

 

Körkép.sk, Polskie Radio nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!