Nyitókép: AMS/Nový Čas

 

Kezdődik a kirándulási szezon, és a tengernél nyaraló turistákat újra a rettegett cápák veszélyeztetik.

 

A hétvégén egy ilyen ragadozó bukkant fel Ibiza egyik népszerű strandjánál. A szemtanúk szerint csaknem két méter hosszú volt, és egy kékcápáról volt szó. A Sun napilap szerint a cápa a sziget északi részén található Caló des Moltons-öböl felé vette az irányt, amely népszerű búvárkodási hely.

 

Az elmúlt tíz napban ez már az ötödik cápa a spanyol partoknál. Például június 15-én, csütörtökön egy cápa úszott be Menorca szigetének kikötőjébe. A szakértők szerint kékcápa volt. A Mirror értesülései szerint Mallorca közelében, a Costa Blanca partvidékén, Alicante közelében is megjelentek a cápák. Spanyolország mellett azonban más keresett üdülőhelyek partjainál is felbukkantak a cápák.

 hirdetes_300x300  

 

Szombaton például a világ leggyorsabb cápája, a makócápa tűnt fel a görögországi Zakynthos partjainál. Egy helyi halász, aki észrevette, a görög vizeken szerzett sokéves tapasztalata során először látta ezt a ragadozót.

 

Néhány napja Észak-Olaszországban ijesztette meg a cápa az embereket. A túlzsúfolt strandon a turistákat egy háromméteres cápa kergette ki a vízből. A szakértők szerint valószínűleg makócápáról volt szó, vagyis ugyanarról a cápafajról, amely az említett görög szigetre is beúszott.

 

Mint ismert, tragikusan végződött egy fiatal orosz közelmúltbeli találkozása egy cápával az egyiptomi Hurghadában. A tigriscápa a szemtanúk szeme láttára támadta meg és tépte szét a férfit. Az elmúlt 20 évben Egyiptomban a cápák 23 alkalommal támadtak emberekre.

 

Óvatosan Egyiptommal!

 

Roman Berkes, a Szlovák Utazási Irodák Szövetségének (SACKA) elnöke ezzel összefüggésben megjegyzi: nem az a kérdés, hogy megjelenik-e cápa az üdülőhelyen, hanem inkább az, hogy mikor.

 

„Az előfordulás különböző, és ahogy mondani szoktam – a tenger él. A Vörös-tenger sokkal rosszabb, mert a Földközi-tengerhez vagy az Adriához képest ez a leglátogatottabb a búvárkodás és a sznorkelezés szempontjából”

 

– mondta az Aktuality.sk-nak.

 

Felidézte, hogy tavaly is voltak hasonló cápatalálkozások ugyanebben az időszakban.

 

„Egyiptomban és a muszlim országokban ebben az időszakban tartják az áldozati ünnepet. Minden családnak le kell vágnia egy bárányt, és annak egy részét feláldozzák ima közben. De mit csinálnak az állat belsőségével, amit nem fogyasztanak el? Valószínűleg a tengerbe dobják”

 

– feltételezi Berkes.

 

A cápa előfordulása mindenhol lehetséges

 

Elméletileg egy cápa megjelenése mindenhol lehetséges. „De annak a valószínűsége, hogy egy ilyen állattal találkozunk, valóban minimális. Nálunk több szlovák érintkezik medvével, mint cápával” – mondta az utazási irodák elnöke.

 

Elmondása szerint az utazási irodák által az ügyfeleknek átadott dokumentumokban egyértelműen benne van, hogy tartsák tiszteletben a szabályokat, különösen a Vörös-tengerbe való belépéskor.

 

„Egyesek számára a kora reggeli úszásnak megvan a maga romantikája és hangulata, de éppen ilyenkor veszélyes ez a környezet, mert a cápák vadásznak. A tenger a kora esti órákban is veszélyes lehet, amikor a nap árnyékot vet a tengerre. A cápa ugyan nem tervezi, hogy ember után menjen, mert félénk. Ezt csak akkor teszi meg, ha véletlen egybeesés történik. Például amikor egy nyaraló órája megcsillan a vízben. Ez valamilyen állatra emlékezteti, és kíváncsi. Aztán jön a probléma”

 

– magyarázta.

 

A cápatámadás minden évben téma

 

A legutóbbi egyiptomi cápatámadás esetében is a szabályok megszegése történt – mondta.

 

„A férfi egyedül volt, este történt, és távol volt a parttól. Tehát nem az volt, hogy a cáp napközben, egy csomó, a tengerben fürdőző ember mellett jelent meg. Másrészt egyes egyiptomi források azt állítják, hogy egy nőstény cápa volt, akinek a közelben voltak lerakva a tojásai, és azokat védte”.

 

„Ez a téma minden nyáron aktuális. De mindig ugyanazokról az esetekről van szó – a támadások kora este történnek, magányos emberek ellen és távol a parttól”

 

– zárta Roman Berkes.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!