Nyitókép: SITA

 

Ma van a bizonyítványosztás, az iskolások megkapják év végi értékelésüket. Ki ilyet, ki olyat.

 

A túl szigorú szülői büntetés traumát okozhat a diáknak, és akár otthonról is elszökhet. A belügyminisztérium arra figyelmezteti a szülőket, hogy ne büntessék a gyereket, ha nem a saját elképzelésük szerinti bizonyítvánnyal jön haza.

 

 hirdetes_300x300  

Szlovákiában több mint 680 ezer diák kapja meg év végi bizonyítványát. Közülük 491 663 alapiskolás és 189 048 középiskolás tanuló. 63 775 kiselsős most kapja meg először a bizonyítványát.

 

Július elsejétől kezdődik a szünidő, a vakáció, mely augusztus 31-ig tart. A 2023/2024-as tanév szeptember 4-én kezdődik. 44 ezer alsó tagozatos és 18 ezer felső tagozatos tanár szintén megérdemelt pihenésére vonul.

 

Büntetés helyett bátorítás

 

A belügyminisztérum szerint rossz bizonyítvány esetén a szülőknek inkább beszélgetniük kellene a gyerekükkel, és biztosítani őt arról, hogy ha elszökik otthonról, azzal nem old meg semmit. Ellenkezőleg, a csellengés csak további problémákat okozhat. A rendőrség pszichológusai az skolai év során ellátogattak az iskolákba, hogy segítsenek a tanulóknak, és elmagyarázzák nekik, hogy hogyan töltsék biztonságosan az iskolai évet és a szünidőt.

 

A diákoknak azt is elmagyarázták, hogy rossz jegyek esetén ne rettegjenek a szülők reakcióitól. A szülőktől pedig azt kérik, hogy büntetés helyett inkább bátorítsák a diákokat.

 

Azonnal értesíteni kell a rendőrséget.

 

„Minden eltűnést kiemelt figyelemmel kezelünk. Ha a körülmények azt mutatják, hogy a kiskorú személy nem jelentkezik a szüleinek, a jogi képviselője pedig aggódik, hogy a gyereknek baja eshet, azonnal értesíteni kell a rendőrséget,”

 

magyarázta Zuzana Hrabovská, a rendőrség megelőző osztályának kommunikációs szakértője.

 

Elmondta azt is, hogy mítosz, miszerint a rendőrség csak az eltűnést követő 24 óra letelte után kezdi meg az eltűnt személy keresését.

 

SITA, teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!