Nyitókép: Körkép.sk

 

Mert időnként nem csupán a mozgáskorlátozottaknak, az egészségükben akadályozottaknak okozhat gondot a mozgólépcső, hanem bárkinek. Sokan megtapasztalják.

 

Ha Budapestre visz az utad, te is szívesen használod a metrót, vannak azonban helyzetek, amikor tartasz a mozgólépcsős le- és feljutástól? 

 

 hirdetes_300x300  

Mert kismama vagy és babakocsival szeretnél a metrón közlekedni? Vagy, mert éppen nagymama vagy, és óvodáskorú unokáiddal járnád a várost? Esetleg hatalmas bőröndökkel, gurulós csomagokkal utazol, ezért gond a mozgólépcsőre felszállni? Vagy már a nehezebben közlekedő idős emberek csoportjába tartozol?

 

Deák Ferenc tér – peronszint

 

Ha neked is ehhez hasonló gondjaid vannak, akkor téged is szolgálhatnak a következő információk:

 

Akadálymentesen megközelíthető az M4-es metróvonal (zöld metró) összes állomása. Ez annyit jelent, hogy liftek segítségével lejutsz mindegyik állomás peronszintjére. Különösen előnyös ez azoknak az utazóknak, akik vonattal a Kelenföld pályaudvarra, vagy a Keleti pályaudvarra érkeznek.

 

Ugyanígy akadálymentesen megközelíthető a nemrégiben felújított M3-as metróvonal (kék metró) összes állomása a vadonatúj ferde és függőleges lifteknek köszönhetően. Jó tudni, hogy ezen a metróvonalon eljuthatsz a Deák Ferenc térre, amely Budapest közösségi közlekedésének legfontosabb forgalmi csomópontja, hiszen három metróvonal találkozik itt. Innen a felszínre egy nagy befogadó képességű lifttel juthatsz, amivel pillanatok alatt kint vagy az utcán, egészen pontosan az Erzsébet téren, a Deák Ferenc tér közvetlen szomszédságában.
Azt is jó tudni, hogy az M3-as metróval könnyen eléred a Nyugati pályaudvart.

 

 

Az M2-es metróvonal (piros metró) csupán részben akadálymentesített, mégpedig az Örs vezér tere, a Pillangó utca, valamint a Puskás Ferenc Stadion állomásoknál. 

 

Nagyon jó átszállási lehetőséget biztosít a Kálvin tér, amely az M3-as és az M4-es metróvonal csomópontja.

 

Például, ha a Kelenföld pályaudvarra érkezel vonattal, lifttel könnyen lejuthatsz az M4-es metróállomáshoz (is) vezető aluljáró szintjére. Itt a metró mozgólépcsői mögött találod a következő liftet, ami a peronszintre visz. Ha az utad úgy kívánja, a Kálvin téren átszállhatsz az M3-as metróra, amivel mondjuk eljuthatsz az említett Deák Ferenc térre, vagy a Nyugati pályaudvarra, de számos más állomásra is.

 


A Kálvinon előbb feljössz a négyes metróról egy függőleges lifttel az aluljáró szintjére, majd lemész az M3-as peronszintjére, mégpedig egy nagyszerű ferdepályás felvonóval, ami közvetlenül a mozgólépcső mellett található.

 

Erzsébet tér, háttérben az óriáskerékkel

 

Rajta hát, csupán egy kis körültekintés és máris kényelmes és kellemes utazásod lehet Budapest metróvonalain. Útközben az utastájékoztató feliratok is segítségedre lesznek.

 

Ha ezek az információk kevésnek bizonyulnak, a BudapestGO utazástervezővel pontosan megtervezheted az utadat. Az alkalmazás használatáról a BudapestGO Utazástervező (bkk.hu) elérhetőségen találod az információkat.


Ha mégis úgy döntenél, hogy inkább taxival éred el a célodat, akkor a Taxiállomások térképen – Budapest Közút Zrt. (budapestkozut.hu) link lehet a segítségedre.

 

Jó utat, kellemes nyaralást kívánunk!

 

Buday Mária 

A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.