Nyitókép: Getty Images/iStockphoto

 

A házi kedvencek a forró napokon túlmelegedhetnek a szabadban a túlzott fizikai aktivitás miatt. Még akkor is, ha úgy tűnik, hogy a kutya gond nélkül állja a „kiképzést”. A kutya állapotában nagyon gyorsan, előzetes figyelmeztető jelzések nélkül következhet be változás. Ritkábban fordulnak elő olyan égési vagy túlmelegedési esetek, amelyeket az autóban lévő állat túlmelegedése okoz.

 

„Néhány kutya annyira koncentrál a kedvenc fizikai tevékenységére, hogy nem tud önállóan szünetet tartani, még akkor sem, ha túllépi a tűréshatárát, és könnyen túlmelegedhet. Ezért a gazdinak kell ellenőriznie az ilyen tevékenységet, hosszabb szünetet kell adnia a kutyának az árnyékban, és biztosítania kell neki az elegendő ivóvizet”

 

– tanácsolta Martina Karasová állatorvos, a kassai Állatorvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (UVLF) Kisállatklinikájának munkatársa.

 

 hirdetes_810x300  

Az UVLF-ben a túlmelegedés eseteivel leggyakrabban a kis koponyával és rövid orral rendelkező kutyafajtáknál találkoznak. Ezek többnyire francia bulldogok vagy mopszok.

 

„Mivel ezeknek a kutyáknak normál körülmények között is nehézkes a légzésük és a levegő áramlása, magas hőmérséklet és fokozott fizikai aktivitás esetén már rövid, néhány perces tevékenység után is könnyen túlmelegedhetnek és összeeshetnek az oxigénhiány miatt“

 

–magyarázta Karasová.

 

Az állatombudsman egyúttal azt tanácsolja az embereknek, hogy ha állatot látnak az autóban, hívják a rendőrséget. „Ha fa alatt vagy árnyékban hagyjuk az autót, a belső hőmérséklet nagyon gyorsan megemelkedik a nagy melegben, és életveszélyessé válik az állat számára“ – összegzett.

 

Ezenkívül azt javasolja, hogy kedvencével ne a forró járdán, hanem a késő esti órákban a füvön, árnyékban sétáljon. Az állatot nem szabad olyan helyiségben hagyni, ahol tűz a nap. Az állatot fokozatosan kell lehűteni, először a mancsokat, majd a törzset. Az állatombudsman szerint a kutyát nem szabad hagyni egyszerre vízbe ugrani.

 

A gazdik ellenőrizzék, hogy van-e elegendő ivóvíz az állat számára, vagy tegyenek jégkockát a táljába. A házi kedvence alá hideg szőnyeget, vagy a padlóra nedves törülközőt lehet tenni, azonban nem kell lefedni vele. „Készítsen elő egy medencét vízzel, vagy biztosítson helyet egy hideg csempén a fürdőszobában” – tanácsolja az ombudsman.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!